Coreea de Nord îşi va redeschide instalaţiile nucleare

Coreea de Nord a anunţat marţi că îşi va redeschide instalaţiile nucleare în reacţie la condamnarea sa de către Consiliul de Securitate al ONU din cauza recentului tir de rachetă, a anunţat agenţia oficială KCNA.

12 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord îşi va redeschide instalaţiile nucleare

Coreea de Nord îşi va redeschide instalaţiile nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Phenianul a anunţat, de asemenea, că va părăsi negocierile multilaterale privind denuclearizarea sa. "Nu vom mai participa niciodată la astfel de discuţii şi nu ne vom mai considera legaţi de nici o decizie luată în cadrul acestor discuţii", a declarat ministrul nord-coreean de Externe.

Coreea de Nord "respinge ferm" decizia Consiliului de Securitate, calificată drept "insultă insuportabilă" faţă de poporul său, potrivit unui comunicat al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe, difuzat de agenţia oficială KCNA.

"Discuţiile în şase (privind denuclearizarea) nu mai au loc. Nu vom mai participa niciodată la astfel de discuţii şi nu apreciem să suntem legaţi de nici o decizie luată în cadrul acestor discuţii", a adăugat ministerul.

Regimul comunist "urmează să-şi sporească forţa de disuasiune nucleară pentru a-şi asigura apărarea prin toate mijloacele", a adăugat textul.

"Vom lua măsuri pentru a ne redeschide instalaţiile nucleare dezactivate (...) şi a retrage tuburi de combustibil nuclear folosite provenind de la reactoarele experimentale", a mai promis regimul de la Phenian.

Coreea de Nord este somată să se abţină "de la orice tir nou"

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat luni tirul de rachetă balistică efectuat recent de Coreea de Nord şi şi-a consolidat regimul de sancţiuni decis împotriva acesteia în 2006, într-o declaraţie fără caracter coercitiv.

Acest text, rezultatul unui compromis între cei cinci membri permanenţi (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia) şi Japonia "condamnă tirul efectuat la 5 aprilie" de Coreea de Nord, care "contravine rezoluţiei 1.718" din octombrie 2006, interzicând Phenianului orice test nuclear sau tir de rachetă.

Coreea de Nord este somată să se abţină "de la orice tir nou".

Regimul comunist a lansat la 5 aprilie o rachetă cu mai mai multe etaje

Regimul comunist a lansat la 5 aprilie o rachetă cu mai mai multe etaje care au survolat arhipelagul japonez înainte de a se prăbuşi în Oceanul Pacific.

Phenianul afirmă că această lansare "paşnică" a permis plasarea pe orbită a unui satelit de telecomunicaţii. Dar Washington, Tokyo şi Seul au văzut în aceasta "o lansare a unei rachete" cu rază lungă de acţiune, încălcându-se astfel rezoluţiile ONU.

"Conform logicii americane, Japonia poate lansa un satelit pentru că este aliată (a SUA), dar noi nu avem dreptul de a face acest lucru, pentru că avem un sistem diferit şi pentru că nu suntem înfeudaţi americanilor", apreciază ministerul nord-coreean, pentru care "Consiliul de Securitate al ONU s-a dedat pur şi simplu logicii gangsterilor americani".

Negocierile privind programul nuclear nord-coreean începute din august 2003 vizează să facă regimul comunist să renunţe la ambiţiile sale atomice în schimbul unui important ajutor energetic.

Coreea comunistă acceptase în 2007 să-şi desfiinţeze programele nucleare, în schimbul unui ajutor energetic şi a unor concesii diplomatice.

Dar aceste negocieri, care nu împiedicaseră statul nord-coreean să-şi încalce angajamentele, efectuând în octombrie 2006 primul său test atomic, s-au blocat de mai multe luni din cauza unor probleme de verificare.

În septembrie 2008, Phenianul ameninţase deja să-şi redeschidă principalul său reactor de la Yongbyon, apoi i-a îndepărtat din zonă pe inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Coreea de Nord anunţase în octombrie reluarea procesului de denuclearizare, după decizia Statelor Unite de a o scoate de pe lista statelor care susţin terorismul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici