Coreea de Nord, vinovată de comiterea a numeroase crime împotriva umanităţii. Sute de persoane ar putea fi vinovate

Coreea de Nord a comis şi comite numeroase crime împotriva umanităţii, subliniază Comisia ONU de anchetă asupra situaţiei drepturilor omului în această ţară, în primul său raport, difuzat luni, îndemnând Consiliul de Securitate al ONU să sesizeze Curtea Penală Internaţională.

1804 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord, vinovată de comiterea a numeroase crime împotriva umanităţii. Sute de persoane ar putea fi vinovate

Kim Jong-un (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisia a stabilit că încălcări sistematice, extinse şi grosolane ale drepturilor omului au fost şi sunt comise de către Republica Populară Democratică Coreea, iar în numeroase cazuri aceste încălcări constituie crime împotriva umanităţii", se arată în raport, primul atât de detaliat.

Comisia a fost creată în mai 2013 de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva.

Ea îndeamnă Consiliul de Securitate al ONU, în concluziile raportului, să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI), pentru ca cei vinovaţi de comiterea acestor crime să dea socoteală.

Preşedintele Comisiei ONU de anchetă, autralianul Michael Kirby, a declarat luni, după publicarea raportului, că membrii comunităţii internaţionale nu mai pot să spună că nu cunosc situaţia, ca scuză pentru a nu acţiona.

"La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, mulţi oameni au spus «nu ştiam»", a declarat Kirby, prezentând presei raportul, la sediul ONU, la Geneva. "Acum comunitatea internaţională ştie", a continuat el, referindu-se la crimele împotriva umanităţii denunţate în raport. "Nu va exista posibilitatea unor scuze, în cazul unei inacţiuni, spunând «nu ştiam»", a subliniat australianul.

Comisia apreciază că "sute de mii de deţinuţi politici au pierit în lagăre, în ultimii 50 de ani", "eliminaţi gradual prin înfometări provocate în mod intenţionat, muncă forţată, execuţii, tortură, violuri şi refuzul dreptului la reproducere aplicate ca pedepse, avorturi provocate cu forţa şi infanticiduri".

Cei trei jurişti internaţionali care fac parte din Comisie au stabilit că numărul de lagăre şi deţinuţi a scăzut, în urma deceselor şi unor eliberări, dar au estimat că între "80.000 şi 120.000 de deţinuţi politici sunt deţinuţi, în prezent, în patru lagăre-închisori mari pentru politicieni".

Între politicile care constituie crime împotriva umanităţii, potrivit definiţiilor dreptului internaţional, Comisia enumeră "exterminări, asasinate, sclavie, torturi, violuri, avorturi provocate cu forţa şi alte violenţe de natură sexuală, persecutări din motive politice, religioase, rasiale şi în funcţie de sex, transferuri forţate de populaţie, dispariţii şi acte inumane provocând în mod deliberat foamete în mod prelungit".

Ea menţionează, în anii '90, politici utilizate împotriva unor populaţii înfometate, "pentru a susţine sistemul politic, ştiind că aceste decizii agravau foametea şi moartea unei mari părţi a populaţiei".

Comisia pune în discuţie "răspunsul inadecvat", în ultimii ani, din partea comunităţii intenaţionale, faţă de aceste crime şi solicită ca membrii "comunităţii internaţionale să accepte responsabilitatea de a proteja poporul Coreei de Nord".

Cei trei jurişti din cadrul Comisiei nu au putut să viziteze Coreea de Nord, în pofida faptului că au solicitat acest lucru. Ei au intervievat, în numeroase ţări, fugari şi martori, în vederea întocmirii acestui raport care are 372 de pagini.

"Sute" de oficiali nord-coreeni ar putea să fie vinovaţi de încălcarea drepturilor omului şi crimele împotriva umanităţii comise în Coreea de Nord, a estimat luni Comisia.

Întrebat despre numărul de persoane care ar putea să fie învinovăţite pentru crimele comise în Coreea de Nord, preşedintele Comisiei Michael Kirby a răspuns că "ar putea exista sute", subliniind că numărul unu nord-coreean Kim Jong-un are, de asemenea, "o mare parte de responsabilitate".

El propune crearea de către ONU a unei structuri care să continue să înregistreze încălcările şi să pregătească mijloacele prin care să fie traşi la răspundere cei care se fac vinovaţi de comiterea acestor încălcări.

Sute de persoane ar putea fi vinovate de crimele comise în Coreea de Nord

"Sute" de oficiali nord-coreeni ar putea să fie vinovaţi de încălcarea drepturilor omului şi crime împotriva umanităţii comise în Coreea de Nord, a anunţat luni Comisia ONU de anchetă.

Întrebat care este numărul de persoane care ar putea să fie considerate vinovate de crimele comise în Coreea de Nord, preşedintele Comisiei ONO de anchetă Michael Kirby a declarat că "ar putea exista sute", subliniind că numărul unu nord-coreean Kim Jong-un are, de asemenea, "o mare parte de responsabilitate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici