Coreea de Sud, Rusia şi Slovacia anunţă restricţii în legătură cu importurile de carne din Germania

Coreea de Sud, Rusia şi Slovacia au anunţat sâmbătă primele măsuri de precauţie legate de importurile de carne din Germania, unde mii de crescătorii de păsări şi porci sunt închise ca urmare a contaminării cu dioxină a hranei pentru animale.

119 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud, Rusia şi Slovacia anunţă restricţii în legătură cu importurile de carne din Germania

Coreea de Sud, Rusia şi Slovacia anunţă restricţii în legătură cu importurile de carne din Germania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Germania, anchetatorii încearcă în continuare să stabilească sursa de contaminare, suspiciunile îndreptându-se către o firmă din nordul ţării, producătoare de hrană pentru animale.

Coreea de Sud a anunţat sâmbătă suspendarea importurilor de carne de porc din Germania, măsură pe care purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Sănătate John Dalli a apreciat-o drept disproporţionată. "Coreea de Sud ne-a transmis că suspendă importurile de carne de porc de provenienţă germană, fiind, din câte ştim, singura ţară terţă care ia o astfel de măsură", a afirmat Frederic Vincent.

Comisia Europeană consideră că nu este necesară interzicerea exporturilor de carne provenită din Germania, "deoarece fermele sunt blocate, iar produsele livrate deja sunt blocate în aşteptarea rezultatelor analizelor", a precizat Vincent.

Agenţia rusă pentru supravegherea agriculturii a anunţat că va intensifica măsurile de control asupra produselor din carne importate din Germania şi din alte ţări europene, fără a preciza însă care sunt acestea.

La rândul său, Slovacia a anunţat suspendarea temporară a comercializării de ouă şi carne de pasăre importate din Germania şi a anunţat controale în magazine şi depozite.

Deşi până în prezent au fost depistate niveluri ridicate de dioxină numai în ouă, anunţurile făcute sâmbătă ar putea duce la extinderea crizei şi pe piaţa cărnii de porc şi pasăre. Ministerul german al Agriculturii a încercat sâmbătă să elimine temerile, anunţând că trei teste efectuate în abatoare de păsări au avut rezultate "mult inferioare limitelor autorizate". Alte şase teste, efectuate pe mostre de carne de porc, au indicat niveluri de dioxină compatibile cu reglementările aflate în vigoare.

Până în prezent, singurele produse suspectate de contaminare cu dioxină sunt ouăle exportate în Olanda şi Marea Britanie. Autorităţile olandeze efectuează teste pe unele dintre loturile importate din Germania, în timp ce autorităţile sanitare britanice au anunţat că alimentele deja preparate din ouă contaminate nu prezintă nici un risc pentru sănătatea consumatorilor.

Mai mult de 4.700 de exploatări agricole din Germania au fost închise vineri, în principal crescătorii de porci, dar şi unităţi producătoare de lactate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici