Coreea de Sud şi SUA au lansat manevre militare comune de amploare

Coreea de Sud şi Statele Unite au lansat luni manevre militare comune de mare anvergură, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei de la Seul, în pofida ameninţărilor formulate la sfârşitul săptămânii de Coreea de Nord, potrivit cărora va riposta printr-un "război sacru".

522 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud şi SUA au lansat manevre militare comune de amploare

Coreea de Sud şi SUA au lansat manevre militare comune de amploare (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt sud-coreean al Statului Major comun a anunţat începutul manevrelor Key Resolve, care mobilizează 200.000 de soldaţi sud-coreeni şi 2.100 de soldaţi americani.

Key Resolve, prevăzut să dureze până la 9 martie, va fi urmat de vaste exerciţii pe mare, pe uscat şi aeriene, denumite Foal Eagle, până la 30 aprilie.

Înaintea acestor manevre, Kim Jong-un, noul lider al Coreei de Nord, a vizitat două unităţi militare, a relatat duminică presa oficială nord-coreeană.

El a inspectat cel de-al patrulea batalion, care a bombardat insula Yeonpyeong în noiembrie 2010, omorând patru sud-coreeni şi provocând o gravă criză internaţionlă.

Zona "este un loc fierbinte unde poate izbucni în orice moment un război din cauza provocărilor iresponsabile ale inamicului în vederea unei agresiuni", a declarat noul lider, care i-a succedat tatălui său decedat la 17 decembrie, potrivit agenţiei oficiale KCNA.

Comisia Apărării Naţionale din Coreea de Nord a apreciat sâmbătă că aceste manevre sunt marca "unei isterii războinice de neiertat" şi a anunţat că armata şi poporul le vor "contracara" cu "un război sacru, după propriul model".

Armata americană a afirmat într-un comunicat că Phenianul a fost informat în urmă cu o lună despre datele manevrelor şi "natura lor neprovocatoare".

Kim Jong-Un a ordonat "o ripostă puternică" dacă participanţii la manevrele de luni pătrund pe teritoriul nord-coreean.

Statele Unite dispun de 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud. Coreea de Nord califică în mod regulat manevrele lor comune cu forţele sud-coreene drept antrenament pentru o invazie.

Armata sud-coreeană şi-a consolidat serviciile de monitorizare a activităţilor nord-coreene pentru a împiedica eventuale atacuri, a afirmat agenţia sud-coreeană Yonhap.

Avioane de recunoaştere RF-4 şi U-2 vor fi mobilizate complet şi avioane de vânătoare de tip F-15K plasate în stare de alertă, a precizat agenţia.

Unităţi de artilerie desfăşurate de-a lungul frontierei vor fi de asemenea pregătite să riposteze imediat în cazul unui atac, a precizat agenţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici