Coridorul feroviar Gdansk - Constanţa (3.663 km) este propunerea României pentru Summitul celor 3 Mări

Guvernul a stabilit, joi, proiectele naţionale pe care România la va propune la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, printre care proiectul „RAIL 2 SEA” privind o rută feroviară de 3.663 km care porneşte din Portul Gdansk din Polonia şi se termină în Portul Constanţa.

2438 afișări
Imaginea articolului Coridorul feroviar Gdansk - Constanţa (3.663 km) este propunerea României pentru Summitul celor 3 Mări

Coridorul feroviar Gdansk - Constanţa (3.663 km) este propunerea României pentru Summitul celor 3 Mări

„În legătură cu Summitul Iniţiativei celor 3 Mări au fost adoptate trei Memorandumuri, mai multe proiecte pe care le va propune România. După cum ştiţi, Summit-ului Iniţiativei celor 3 Mări va avea loc la Bucureşti în perioada 17-18 septembrie 2018 şi au fost aprobate proiecte din domeniul digital, transporturi şi energie, care vor intra pe lista proiectelor prioritare ale României”, a declarat, după şedinţa de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

În domeniul Digital, România va propune, printre altele, crearea unei platforme digitale inteligente pentru monitorizarea în timp real a apelor din bazinele hidrografice aflate în regiunea Iniţiativei celor 3 Mări.

„În domeniul Digital vor fi promovate trei proiecte de interconectare între cele 12 state, pe care România le va propune în cadrul reuniunii. Este vorba în primul rând despre crearea unei platforme digitale inteligente pentru monitorizarea în timp real a apelor din bazinele hidrografice aflate în regiunea Iniţiativei celor 3 Mări, care va oferi posibilitatea monitorizării factorilor de poluare, dar şi de efectuare a unor analize de risc. Un al doilea proiect vizează crearea unei platforme digitale inteligente pentru tranzacţionarea serviciilor de transport şi logistică, în timp ce a treia propunere a României se referă la definirea şi dezvoltarea unei foi de parcurs către un sector energetic digitalizat şi sustenabil şi crearea unei platforme digitale în domeniul stocării energiei”, a declarat Nelu Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că România va propune două proiecte în domeniul transporturilor.

„În domeniul Transporturilor sunt două proiecte pe care le propune România. Proiectul FAIRway Danube care are ca obiectiv general implementarea Master Planului pentru Reabilitarea şi Întreţinerea Şenalului Dunării şi Afluenţilor săi Navigabili, elaborat în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, şi proiectul RAIL 2 SEA - "Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk(PL) – Constanţa (RO)" care are ca obiectiv principal modernizarea unor coridoare feroviare atât pentru utilizarea comercială cât şi pentru transportul rapid al forţelor şi echipamentelor militare pe teritoriul României, lungimea totală va fi de 3.663 km, între Portul Gdansk din Polonia şi Portul Constanţa care va traversa patru state: Polonia, Republica Slovacă, Ungaria şi România", a spus el.

La capitolul energie, România este interesată de dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe coridorul BRUA.

„La capitolul Energie, proiectul propus - Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria – Austria (BRUA pe faza 1 şi 2), amplificarea coridorului bidirecţional de transport gaze natural Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA-faza 3) şi dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului sudic de Transport pentru gazele natural de la ţărmul Mării Negre (Marea Neagră-Podişor). Prin implementarea proiectului BRUA faza 1 şi 2 se creează posibilitatea transportului de volume de gaze natural din zona Mării Caspice de la graniţa de sud a României şi mai departe prin coridorul creat până la graniţa de NV a României cu Ungaria, pe direcţia Podişor-Recaş-Horia. Iar faza a treia a proiectului BRUA prevede preluarea volumelor suplimentare de gaze natural disponibile la ţărmul Mării Negre, cele ce nu vor putea fi preluate de culoarul dezvoltate de BRUA 1 şi 2", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pe 7 august, că sunt bani prevăzuţi în buget pentru Summit-ul Celor Trei Mări. Reacţia ministrului a venit vine după ce Administraţia Prezidenţială a criticat rectificarea bugetară a Guvernului, precizând că, prin tăierea fondurilor Preşedinţiei, România nu-şi va putea păstra angajamentele, precum Summit-ul celor 3 mări.

„Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe 2018 a fost stabilit în cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru că aceasta este suma necesară susţinerii în mod corespunzător a activităţii preşedintelui României. În contextul unei rectificări negative de o asemenea anvergură România nu va putea fi reprezentată şi nu va putea să-şi onoreze angajamentele internaţionale asumate, cum ar fi găzduirea şi organizarea Summit-ului „Iniţiativei celor 3 mări” şi evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de către România a Consiliului Uniunii Europene. Partenerii externi ai României vor afla astfel că Guvernul blochează angajamentele noastre.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Puşcalău, într-o declaraţie de presă susţinută la Cotroceni.

Ea a mai spus că Summit-ul presupune participarea a 12 şefi de stat din Europa centrală şi de sud est, a preşedintelui Comisiei Europene, precum şi a unor invitaţi de nivel înalt din SUA şi din conducerea instituţiilor financiare europene şi internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici