Cresc tensiunile: Rusia l-a arestat pe consulul ucrainean de la Sankt Petersburg

  • Rusia a reţinut un diplomat ucrainean sub acuzaţiile că a primit informaţii clasificate dintr-o bază de date a principalei agenţii de securitate a ţării, realtează AP.
  • Rusia a impus seara trecută şi sancţiuni mai multor oficiali din SUA.
6636 afișări
Imaginea articolului Cresc tensiunile: Rusia l-a arestat pe consulul ucrainean de la Sankt Petersburg

Cresc tensiunile: Rusia l-a arestat pe consulul ucrainean de la Sankt Petersburg

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a declarat sâmbătă că Alexander Sosonyuk, consulul Ucrainei la Sankt Petersburg, a fost luat în custodie în timpul unei întâlniri cu un rus de la care ar fi primit „informaţii cu caracter clasificat din bazele de date ale forţelor de ordine şi ale FSB”.

Comunicatul FSB, raportat de agenţiile de presă ruseşti, nu a oferit detalii suplimentare.

Arestarea are loc din cauza escaladării tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, pe fondul unei acumulări militare ruse de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Rusia a impus seara trecută şi sancţiuni mai multor oficiali din SUA.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, vineri seară, sancţionarea a şase oficiali de rang înalt şi a doi foşti oficali din Statele Unite, după ce a dispus expulzarea a zece diplomaţi americani ca reacţie la o decizie similară a Washingtonului.

Ministerul rus de Externe a anunţat că şase membri ai Administraţiei Joseph Biden, un membru al fostei Administraţii Donald Trump şi un fost director al Agenţiei Centrale pentru Informaţii (CIA) au primit interdicţii de intrare pe teritoriul Rusiei.

„Ca reacţie la sancţiunile împotriva oficialilor ruşi impuse de Administraţia SUA pe 2 martie, următorii actuali şi foşti oficiali americani de rang înalt şi personalităţi implicate în continuarea politicilor antiruse au interdicţie de intrare pe teritoriul Rusiei:
1. Merrick Brian Garland, procurorul general al Statelor Unite;
2. Michael D. Carvajal, directorul Biroului Federal al Penitenciarelor;
3. Alejandro Nicholas Mayorkas, secretarul american pentru Securitate Internă;
4. Susan Elizabeth Rice, directorul Consiliului SUA pentru Politici Interne, fost reprezentant permanent al SUA la ONU şi fost consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională;
5. Christopher Asher Wray, directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI);
6. Avril Danica Haines, directorul Comunităţii serviciilor americane de informaţii"
, anunţă Ministerul rus de Externe, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

În plus, Moscova a impus interdicţii de călătorie pentru John Robert Bolton, care a fost consilierul pentru Securitate Naţională al fostului preşedinte Donald Trump, şi pentru Robert James Woolsey, care a fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) în perioada 1993-1995, în timpul Administraţiei Bill Clinton.

Rusia a precizat că aceste măsuri au fost luate ca reacţie la sancţiunile impuse de SUA pe 2 martie. Statele Unite au sancţionat pe 2 martie şapte oficiali ruşi implicaţi în atacul neurotoxic care l-a vizat pe Aleksei Navalnîi sau care au contribuit la condamnarea disidentului rus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici