Creştin-democraţii olandezi se tem de izolare în UE din cauza blocării extinderii Schengen

Creştin-democraţii olandezi sunt îngrijoraţi de poziţiile exprimate de Olanda faţă de unele politici ale Uniunii Europene, cum ar fi blocarea aderării României şi Bulgariei la Schengen, şi se tem că acestea ar putea avea consecinţe asupra dorinţelor lor în alte domenii.

425 afișări
Imaginea articolului Creştin-democraţii olandezi se tem de izolare în UE din cauza blocării extinderii Schengen

Creştin-democraţii olandezi se tem de izolare în UE din cauza blocării extinderii Schengen (Imagine: Mediafax foto/AFP)

În cursul unei dezbateri de marţi asupra summitului UE de la sfârşitul săptămânii, parlamentarul creştin-democrat (CDA) olandez Henk Jan Ormel s-a referit la refuzul autorităţilor olandeze de a vota în favoarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, relatează Radio Netherlands.

El şi-a exprimat îngrijorarea că acest lucru ar putea afecta negativ tentativele Olandei de a-şi reduce contribuţiile la UE cu un miliard de euro. El se teme de asemenea că această poziţie ar putea dăuna încercărilor Olandei de a limita cazurile de reîntregire a familiei.

Premierul Mark Rutte a declarat că nu este la curent cu efecte negative ale poziţiilor Cabinetului olandez privind extinderea Schengen sau limitarea reunificărilor familiale. El le-a spus parlamentarilor că "ministrul de Finanţe De Jager nu ar fi putut domina ultima reuniune a Eurogroup aşa cum a făcut-o dacă Olanda ar fi fost privită defavorabil".

Premierul a negat că Olanda este izolată la Bruxelles, chiar dacă este singurul stat membru Schengen care refuză să admită România şi Bulgaria. "Respectăm politicile stabilite în acordul de coaliţie", i-a răspuns Rutte lui Ormel. Partidul Creştin Democrat este unul dintre semnatarii acordului de coaliţie.

Olanda continuă să se opună aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, afirmând că cele două ţări trebuie să înregistreze progrese clare în combaterea criminalităţii şi corupţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici