Crimele de război din Siria pot fi judecate fără aprobarea ONU, apreciază foşti procurori

Foşti procurori internaţionali au apreciat marţi, la Geneva, că autorii care comit crime pe timpul războiului din Siria pot fi judecaţi, în pofida unui blocaj al Rusiei şi Chinei la ONU.

184 afișări
Imaginea articolului Crimele de război din Siria pot fi judecate fără aprobarea ONU, apreciază foşti procurori

Crimele de război din Siria pot fi judecate fără aprobarea ONU, apreciază foşti procurori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Faptul că avem un veto la Consiliul de Securitate (ONU) nu trebuie să ne împiedice să continuăm să acţionăm şi să căutăm justiţie pentru poporul sirian", a declarat David Crane, un fost procuror internaţional care l-a inculpat pe fostul preşedinte liberian, Charles Taylor, condamnat la 50 de ani de închisoare pentru comitere de crime împotriva umanităţii în războiul civil din Sierra Leone.

Rusia şi China, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, au recurs la dreptul de veto, la 22 mai, pentru un proiect de rezoluţie prezentat de Franţa şi care prevede sesizarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crime comise de cele două tabere din Siria.

Sesizarea CPI în dosarul sirian necesită aprobarea Consiliului de Securitate, însă Crane a apreciat că există şi alte opţiuni pentru a face dreptate, prin intermediul tribunalelor speciale naţionale sau regionale.

"Toate opţiunile sunt pe masă", a declarat el, în marja unei sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva.

La rândul său, Desmond Lorenz de Silva, un alt fost procuror al Tribunalului special pentru Sierra Leone, a apreciat că există mijloace pentru a ocoli un blocaj în Consiliul de Securitate.

El a subliniat că, în trecut, sistemul ONU a fost ocolit prin crearea unor tribunale speciale, precum în cazul procesului de la Nurnberg împotriva liderilor nazişti.

"Şi în acest caz se va face dreptate", a spus el, referindu-se la Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici