Cristian Tudor Popescu despre situaţia din Egipt: Duşmanul amicilor lui Ceauşescu

Îmi amintesc şi acum privirile veninoase ale securiştilor de la ambasada Egiptului după articolele pe care le publicam în 1994 în urma unei deplasări la Cairo. Aveau înfăţişarea tipică a roboţilor hăituitori de care se foloseşte orice dictatură, fie a comunistului Ceauşescu, fie a satrapului Mubarak, amicul său.

363 afișări
Imaginea articolului Cristian Tudor Popescu despre situaţia din Egipt: Duşmanul amicilor lui Ceauşescu

Cristian Tudor Popescu despre situaţia din Egipt: Duşmanul amicilor lui Ceauşescu (Imagine: Simona Dumitiru/Mediafax Foto)

Teroare surdă - aşa putea fi numită atmosfera din Cairo. În hotelul Semiramis din centrul Capitalei intrai printr-o poartă de control şi erai percheziţionat mai ceva ca la aeroport. Cu câteva zile înainte de venirea mea, un american şi doi vest-europeni fuseseră împuşcaţi de la câţiva paşi, în barul hotelului. Scopul asasinării străinilor de către membri ai organizaţiei fundamentalist islamice "Fraţii Musulmani" era scăderea afluxului de turişti occidentali în Egipt, turismul reprezentând principala sursă de venit a ţării, alături de exploatarea canalului de Suez. Şi pentru canal aveau un plan Fraţii Musulmani, să-l dinamiteze, blocând trecerea navelor. Toate acestea ţinteau tăierea surselor de venit şi răsturnarea regimului Mubarak.

Citeşte continuarea editorialului despre revolta din Egipt pe www.gandul.info

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici