Criza din Orientul Mijlociu: Irakul propune să medieze conflictul dintre Arabia Saudită şi Iran

Irakul s-a oferit ca mediator în vederea unei soluţionări a crizei diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran, apreciind că această criză riscă să destabilizeze şi mai mult întreaga regiune, relatează Reuters în pagina electronică.

518 afișări
Imaginea articolului Criza din Orientul Mijlociu: Irakul propune să medieze conflictul dintre Arabia Saudită şi Iran

Criza din Orientul Mijlociu: Irakul propune să medieze conflictul dintre Arabia Saudită şi Iran

Şeful diplomaţiei irakiene Ibrahim al Jaafari - care a efectuat miercuri o vizită la Teheran - a subliniat că această criză riscă să aibă "repercusiuni ample", o aluzie la lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria.

"Avem relaţii solide cu Republica islamică (Iran) şi avem relaţii cu fraţii noştri arabi, deci nu putem rămâne tăcuţi faţă de această criză", a declarat el, alături de omologul său iranian Mohammad Javad Zarif.

Execuţia şeicului Nimr al-Nimr, un demnitar religios şiit, de către Arabia Saudită în weekend a intensificat tensiunile dintre şiiţi şi sunniţi şi a provocat o întrerupere a relaţiilor diplomatice şi comerciale între Riyadh şi Teheran. Bahrainul, Sudanul, Djibouti şi Qatarul, dar şi Emiratele Arabe Unite (EAU), în mai mică măsură, s-au aliniat în spatele saudiţilor.

Guvernul premierului şiit Haidar al-Abadi s-a declarat, în ceea ce-l priveşte, "profund şocat", dar s-a abţinut să închidă Ambasada Arabiei Saudite, redeschisă recent la Bagdad, aşa cum i-au cerut miliţii armate şiite şi o parte a populaţiei.

- Manifestaţii şiite

Noi manifestaţii au adunat mii de şiiţi miercuri, la Bagdad şi în alte oraşe, în fruntea cărora erau purtate steagurile celor mai importante trei miliţii - organizaţia Badr, Assaib Ahl al Haq şi Kataeb Hezbollah.

"Dacă solicitările noastre nu sunt auzite, vom înăspri (o mişcare de) contestare", a ameninţat Hadj Jawad al Toulaibawi, un purtător de cuvânt militar al Assaib, care manifesta în Piaţa Tahrir (Libertăţii) din capitală.

"Îi transmitem lui al-Abadi că cel care conduce trebuie să fie tare şi curajos. Dacă nu este, trebuie să plece", a declarat el pentru Reuters.

La Basra, în sudul ţării, alt reprezentant al Assaib, Abbas al Tamimi, a făcut declaraţii similare şi a subliniat că susţinătorii miliţiei nu se vor mulţumi cu atât.

"Răbdarea noastră faţă de crimele tiranilor saudiţi a ajuns la capăt", a ameninţat el.

Specialişti în regiune subliniază că Haidar al-Abadi nu-şi poate permite să-şi înstrăineze comunitatea sunnită irakiană dacă vrea să înfrângă Statul Islamic, care a profitat de marginalizarea sunniţilor în mandatul predecesorului său, Nuri al-Maliki.

"Al-Abadi are nevoie de toţi aliaţii posibili", subliniază Mona Alami, o cercetătoare la centrul de reflecţie Atlantic Center, cu sediul la Beirut.

Şeful Guvernului irakian, care a proclamat că 2016 va fi anul "victoriei finale" împotriva Statului Islamic, are totodată nevoie de susţinerea ţărilor arabe sunnite, cu atât mai mult cu cât acestea l-au susţinut deja săptămâna trecută în disputa dintre Bagdad şi Ankara pe tema mobilizării unor militari turci în nordul Irakului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici