CRIZA DIN SIRIA: Teste de RACHETĂ, anunţate în Marea Mediterană

Ciprul a anunţat luni că teste de rachetă, efectuate de către o naţiune "prietenă", vor avea loc săptămâna aceasta, în estul Mării Mediterane, în timp ce Statele Unite analizează posibilitatea unor atacuri militare împotriva Siriei.

1181 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN SIRIA: Teste de RACHETĂ, anunţate în Marea Mediterană

CRIZA DIN SIRIA: Teste de RACHETĂ, anunţate în Marea Mediterană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul cipriot de Externe, Ioannis Kasoulides, a declarat pentru un post de radio că "un stat prieten", care nu ia parte la o acţiune militară în Siria, va efectua teste de rachetă începând de luni până sâmbătă.

Kasoulides nu a specificat denumirea acestei ţări, care ar putea fi Israelul, dar o sursă guvernamentală a afirmat pentu AFP că testele se vor desfăşura pe o suprafaţă de 12.700 de mile marine (aproximativ 24.00 de kilometri).

Aceste teste intervin la o săptămână după ce Israelul a lansat o rachetă balistică în Marea Mediterană, provocând escaladarea tensiunii într-o regiune paralizată în aşteptarea unei posibile intevenţii militare în Siria.

O rachetă balistică a fost lansată pe 3 iulie în cadrul unui exerciţiu israelo-american. Potrivit presei israeliene, este vorba de testatarea sistemului de detecţie şi de urmărire a rachetelor, însă programul acestor teste a provocat numeroase întrebări, în contextul în care probabilitatea unui atac în Siria este mare.

Există şanse mari că atacurile americane împotriva Siriei vor fi realizate dinspre mare.

Kasoulides a reiterat că a primit "asigurări explicite" că nu vor fi lansate atacuri asupra Damascului dinspre baza militară britanică Akrotiri (sudul Ciprului), care nu va deveni ţintă a Guvernului sirian.

Ministrul cipriot al Apărării, Fotis Fotiou, a afirmat luni că Ciprul se pregăteşte să devină o insulă a securităţii şi păcii pentru persoanele care fug de violenţe, în timp ce mai multe state încearcă să-i evacueze pe cetăţenii săi din regiune.

Peste 40.000 de persoane din Liban s-au refugiat în Cipru, în vara 2006, în timpul războiului cu Israel, când a avut loc cea mai mare evacuare după cel de-al Doilea Război Mondial.

"Cipru este stabil şi în pace, nu există motive de îngrijorare sau de panică", a declarat el. "Dacă Ciprul nu ar fi fost o destinaţie sigură, el nu ar fi ales de către alte state" drept un loc pentru cetăţenii lor, le-a spus Fotiou jurnaliştilor.

Autorităţile sunt îngrijorate de efectul pe care frica unui război l-ar putea avea asupra turiştilor, deoarece turismul este o sursă importantă de venit pentru Cipru, afectat de o profundă criză economică. "Suntem în plin sezon turistic, în septembrie-octombrie, deci acesta nu este momentul (potrivit) pentru a provoca panică", a afirmat ministrul.

Marea Britanie a trimis luna trecută şase avioane de vânătoare la baza sa aeriană din Cipru, cu scopul de a-şi apăra poziţiile în cazul unui atac sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici