Criza pandemiei riscă să afecteze capacitatea SUA de a purta un război rece contra Chinei

  • Bloomberg: Criza pandemiei riscă să afecteze capacitatea SUA de a purta un război rece contra Chinei
  • Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a declara un război rece împoriva Chinei, deşi, în acelaşi timp, şi-au slăbit capacitatea de a purta un astfel de conflict
  • "Însă criza coronavirusului ameninţă să plaseze SUA într-un dezavantaj strategic. (...) Amplificarea deficitului va genera la un moment dat disensiuni bugetare, iar Departamentul Apărării riscă să fie una dintre victime", notează Bloomberg
876 afișări
Imaginea articolului Criza pandemiei riscă să afecteze capacitatea SUA de a purta un război rece contra Chinei

Criza pandemiei riscă să afecteze capacitatea SUA de a purta un război rece contra Chinei

Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a declara un război rece împoriva Chinei, deşi, în acelaşi timp, şi-au slăbit capacitatea de a purta un astfel de conflict, comentează agenţia Bloomberg.

"Statele Unite par a fi pe punctul de a declara un război rece contra Chinei, deşi simultan este slăbită propria abilitate de a purta un astfel de conflict. La nivelul spectrului ideologic, ostilitatea SUA faţă de China s-a amplificat la fel cum s-au amplificat şi efectele finaciare ale pandemiei, care riscă să afecteze bugetul SUA pentru apărare în următorii ani", notează editorialistul Hal Brands, într-un material publicat de agenţia Bloomberg sub titlul "Oare pot Statele Unite ruinate să poarte un război rece contra Chinei? / Coronavirusul a unit cetăţenii americani împotriva agresiunilor Beijingului, dar a şi devastat bugetul Pentagonului".

"Statele Unite ar putea intra într-o perioadă precum începerea primului Război Rece, când au decis să confrunte Uniunea Sovietică fără a avea un buget foarte mare. Sigur că în final Statele Unite au câştigat Războiul Rece, dar această analogie ar trebui să fie mai puţin reconfortantă decât ar părea iniţial, deoarece ne aminteşte că, într-o competiţie, o abordare cu resurse financiare limitate poate fi extrem de riscantă", subliniază editorialistul.

În ultimii ani, elitele americane în materie de securitate naţională au pledat în principal pentru o strategie mai competitivă faţă de China, dar cetăţenii de rând nu au fost atât de siguri în privinţa acestei aborări. Acum, criza coronavirusului a convins mulţi americani că Administraţia Chinei nu prezintă doar o ameninţare confuză la adresa ordinii inernaţionale conduse de SUA, ci un pericol real pentru prosperitatea şi bunăstarea lor. Acum, majorităţi clare de simpatizanţi repubicani şi democraţi preferă o poziţie politică cel puţin la fel de dură ca actuala abordare a Administraţiei Donald Trump. În perspectiva scrutinului prezidenţial din noiembrie, Donald Trump şi presupusul candidat democrat Joseph Biden sunt în concurenţă pentru a fi cel mai dur lider în abordarea faţă de China. În contextul în care pierderile economice se accentuează, iar retorica şi liniile politice se înăspresc de ambele părţi, războiul rece SUA-China anticipat de analişti s-ar putea să se deruleze.

"Însă criza coronavirusului ameninţă să plaseze SUA într-un dezavantaj strategic. Problema nu este reprezentată de gestionarea crizei în mod inept de către Donald Trump ori alienarea aliaţilor SUA, oricât de multe daune ar genera aceşti factori. Problema ţine de aritmetica bugetară. Administraţia SUA a decis, în mod corect, să aloce oricât ar fi necesar pentru a menţine vie economia, deşi activităţile comerciale normale sunt sufocate. Decizia probabil va adăuga anul acesta câteva mii de miliarde de dolari la un deficit bugetar deja impresionant. Am putea asista uşor la o repetare a performanţei anul viitor. Amplificarea deficitului va genera la un moment dat disensiuni bugetare, iar Departamentul Apărării riscă să fie una dintre victime", explică editorialistul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici