CRIZA IMIGRANŢILOR: Croaţia şi-a plasat armata în STARE DE ALERTĂ. Mesajul autorităţilor: "Ţara e plină. Nu mai veniţi aici. Acesta nu este drumul către Europa". Atenţionarea MAE - VIDEO

Liderii croaţi au plasat armata în stare de alertă, după haosul de joi de la frontiera cu Serbia, pe unde mii de solicitanţi de azil au intrat în ţară, reatează Associated Press în pagina electronică.

6965 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Croaţia şi-a plasat armata în STARE DE ALERTĂ. Mesajul autorităţilor: "Ţara e plină. Nu mai veniţi aici. Acesta nu este drumul către Europa". Atenţionarea MAE - VIDEO

Croaţia şi-a plasat armata în stare de alertă, pe fondul crizei refugiaţilor

Numeroşi imigranţi s-au înghesuit joi să prindă locuri în cele câteva autobuze şi trenuri cu care urmau să fie transportaţi spre nord, zeci de oameni fiind răniţi.

După ce Ungaria şi-a închis graniţa cu Serbia, imigranţii au fost nevoiţi să se orienteze spre Croaţia pentru a-şi continua drumul spre ţările Europei occidentale. Până joi seara, 9.200 de persoane au intrat în ţară în 48 de ore, potrivit poliţiei croate.

În aceste condiţii, liderii croaţi au anunţat că ţara lor este la capacitate plină. Ministrul croat de Interne, Ranko Ostojici, a declarat joi că ţara sa este "absolut plină" şi le-a transmis imigranţilor un mesaj: "Nu mai veniţi aici. Staţi în centrele de refugiaţi din Serbia şi Macedonia şi Grecia. Acesta nu este drumul către Europa. Autobuzele nu vă pot duce acolo. Este o minciună".

La rândul său, premierul croat Zoran Milanovici a declarat că ţara sa are "o capacitate limitată".

UPDATE - Atenţionare de călătorie a MAE: Croaţia a luat măsuri privind direcţionarea fluxului de migranţi

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Croaţia că autorităţile locale au luat măsuri de direcţionare a refugiaţilor către puncte de frontieră secundare precum Tovarnik, Ilok sau Batina, avertizând că sunt probleme cu traficul feroviar.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), nu se înregistrează probleme deosebite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, însă sunt probleme legate de traficul feroviar.

Astfel, la gara din localitatea Tovarnik situată pe ruta feroviară Belgrad-Zagreb, în apropierea punctului de frontieră dintre Croaţia cu Serbia, există un aflux de aproximativ 2.500 de migranţi care aşteaptă să fie transportaţi spre diferite locaţii din Croaţia. Autorităţile croate nu au decis o eventuală suspendare a traficului feroviar pe ruta Belgrad-Zagreb.

Întrucât situaţia din teren poate suferi modificări de la o oră la alta, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români care doresc să se deplaseze în Croaţia să consulte paginile de internet ale Automobil Clubului Croat - http://www.hak.hr/en , Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr), pentru informaţii actualizate.

UPDATE - Croaţia şi-a închis şapte dintre cele opt puncte rutiere de trecere a frontierei cu Serbia

Oficialii de la Zagreb au declarat că nu au de ales decât să închidă punctele de trecere a frontierei, după ce 10.000 de persoane au intrat în ţară în urma deciziei Ungariei de a-şi închide graniţa cu Serbia.

UPDATE - Slovenia a oprit traficul trenurilor de pasageri dinspre Croaţia, după sosirea a 150 de refugiaţi

Slovenia a oprit traficul tuturor trenurilor de pasageri pe principala linie feroviară dinspre Croaţia, după ce poliţia a descoperit 150 de refugiaţi într-un tren cu destinaţia Zurich, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

De asemenea, Slovenia a anunţat că imigranţii sosiţi din Croaţia vor fi trimişi înapoi în această ţară.

Astfel, preşedintele croat, Kolinda Grabar Kitarovici, a cerut armatei să fie în stare de alertă şi să acţioneze dacă este nevoie să protejeze frontiera de imigranţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici