CRONOLOGIE: Atacurile atribuite mişcării jihadiste în Europa începând din 2004

Atacurile de marţi de la Bruxelles, revendicate de către gruparea Statul Islamic (SI), au loc după o serie de atentate atribuite mişcării jihadiste în Europa, începând cu exploziile de la Madrid din 2004 şi până la masacrul de la Paris din noiembrie, relatează AFP, care prezintă aceste atacuri.

910 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Atacurile atribuite mişcării jihadiste în Europa începând din 2004

CRONOLOGIE: Atacurile atribuite mişcării jihadiste în Europa începând din 2004

- 13 noiembrie 2015, FRANŢA: Ţara este lovită de cele mai sângeroase atacuri teroriste din istoria sa, prin acţiuni comise pentru prima dată de către kamikaze. Atacurile au loc la Paris, în sala de concerte Bataclan, la mai multe baruri şi restaurante din centrul capitalei şi în apropiere de Stade de France, la Saint-Denis. În total, 130 de persoane sunt ucise, iar alte peste 350 sunt rănite. SI revendică atacurile.

- 14 februarie 2015, DANEMARCA: Omar El-Hussein, un danez de origine palestiniană, deschide focul cu o armă automată împotriva unui centru cultural în care are loc o conferinţă pe tema "Artă, blasfemie şi libertate". Cineastul danez Finn Nørgaard este ucis, trei poliţişti sunt răniţi. Atacatorul reuşeşte să fugă şi, în aceeaşi seară, omoară prin împuşcare un evreu, Dan Uzan, în faţa unei sinagoge, şi răneşte încă doi poliţişti. El este ucis câteva ore mai târziu într-un schimb de focuri cu poliţia.

- 7-9 ianuarie 2015, FRANŢA: O serie de atacuri au loc în sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo (12 morţi, dintre care cinci desenatori), într-un supermarket cu specific evreiesc (patru evrei ucişi), iar o poliţistă municipală este omorâtă. Cei trei tineri jihadişti - fraţii Saïd şi Chérif Kouachi şi Amedy Coulibaly, ucişi de forţele speciale - s-au revendicat drept membri Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) sau SI.

- 24 mai 2014, BEGIA: un bărbat deschide focul în holul de la intrarea în Muzeul evreiesc de la Bruxelles şi ucide patru persoane, inclusiv un cuplu de turişti evrei. Presupusul autor, Mehdi Nemmouche, cu dublă cetăţene franceză şi algeriană, a fost arestat în sudul Franţei şi extrădat către Belgia.

- 11-19 martie 2012, FRANŢA: Pe 11 şi 15 martie, Mohamed Merah ucide trei militari, prin împuşcare, la Toulouse şi Montauban (sud), iar apoi, pe 19 martie, trei copii şi un profesor, în colegiul evreiesc Ozar Hatorah de la Toulouse. El este ucis de forţele speciale pe 22 martie, în urma unui asediu de 32 de ore, în apartamentul său.

- 7 iulie 2005, MAREA BRITANIE: Patru atacuri sinucigaşe coordonate, la o oră de vârf, în trei rame de metrou şi un autobuz londonez, se soldează cu 56 de morţi, inclusiv cei patru kamikaze, şi 700 de răniţi. Ele sunt revendicate de o grupare afiliată Al-Qaida.

- 11 martie 2004, SPANIA: Aproximativ zece bombe explodează, către ora 7.40, la Madrid şi la periferia oraşului, la bordul a patru trenuri, omoară 191 de persoane şi răneşte alte aproape 2.000 de oameni. Acest atac - revendicat, în numele Al-Qaida, de către o celulă islamistă radicală - este cel mai sângeros atac comis în Europa de la cel de la Lockerbie (Scoţia) din 1988, comis la bordul unui avion de linie, soldat cu 270 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici