CRONOLOGIE: Criza politică din Egipt, declanşată de decretul prezidenţial din 22 noiembrie

Egiptul traversează o profundă criză politică ce divizează ţara de la decretul din 22 noiembrie prin care Mohamed Morsi, primul preşedinte islamist al ţării, şi-a extins în mod considerabil competenţele, relatează AFP, care prezintă o cronologie a acestei perioade.

386 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Criza politică din Egipt, declanşată de decretul prezidenţial din 22 noiembrie

CRONOLOGIE: Criza politică din Egipt, declanşată de decretul prezidenţial din 22 noiembrie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aceasta este criza politică cea mai gravă din Egipt de la alegerea, în iunie, a lui Morsi, provenit din rândul Fraţilor Musulmani. Diviziunile sunt din ce în ce mai profunde între mişcarea islamistă şi grupările laice, de stânga şi creştine.

NOIEMBRIE

DECEMBRIE

  • 1 decembrie: Sute de mii de islamişti manifestează pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Morsi, care le cere egiptenilor să se pronunţe prin referendum la 15 decembrie asupra proiectului noii Constituţii.

  • 2 decembrie: Înalta Curte Constituţională se alătură Curţii de Casaţie şi altor tribunale într-o grevă pe termen nelimitat pentru a denunţa "presiunile" exercitate de tabăra preşedintelui. Clubul judecătorilor, un sindicat profesional reprezentând magistraţi din întreaga ţară, anunţă că magistraţii nu vor superviza referendumul.

  • 3 decembrie: Consiliul Superior al Justiţiei, instanţă care se ocupă de afaceri administrative ale magistraturii, este de acord să delege judecători şi membri ai Parchetului general pentru a superviza referendumul.

  • 4 decembrie: Zeci de mii de opozanţi ai lui Morsi încercuiesc palatul prezidenţial din Cairo pentru a cere retragerea decretului. Manifestanţii, între care numeroşi membri ai opoziţiei laice şi de stânga, s-au putut apropia de palatul situat la Heliopolis, la periferia capitalei, după ce au rupt sârma ghimpată instalată la câteva sute de metri depărtare. Washingtonul cere opoziţiei să "manifesteze paşnic".

  • 5 decembrie: Sute de manifestanţi îşi petrec noaptea în faţa palatului prezidenţial. Alte câteva sute se află în piaţa Tahrir, în zeci de corturi. Opozanţii lui Morsi cer organizarea unei manifestaţii în faţa palatului prezidenţial, unde Fraţii Musulmani organizează o reuniune de susţinere a şefului statului.

  • 6 decembrie: Cinci manifestanţi au murit în confruntările dintre opozanţii şi susţinătorii preşedintelui egiptean Mohamed Morsi din apropierea palatului prezidenţial din Cairo, în noaptea de miercuri spre joi. Armata egipteană mobilizează mai multe tancuri în faţa palatului prezidenţial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici