CRONOLOGIE: Doi ani de proceduri judiciare în cazul atentatului de la Maratonul din Boston

Djohar Ţarnaev a fost condamnat, vineri, la moarte pentru atentatele din 2013 de la Maratonul din Boston, cel mai grav atentat terorist împotriva civililor de pe teritoriul american din 11 septembrie 2001, relatează DPA, prezentând o cronologie a faptelor de la atentat şi până în prezent.

245 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Doi ani de proceduri judiciare în cazul atentatului de la Maratonul din Boston

CRONOLOGIE: Doi ani de proceduri judiciare în cazul atentatului de la Maratonul din Boston (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 15 aprilie 2013: Două explozii zguduie zona liniei de sosire a Maratonului din Boston, provocând moartea unui băieţel în vârstă de opt ani, Martin Richard, a lui Lingzi Lu în vârstă de 23 de ani şi a lui Krystle Campbell, 29 de ani. Alte peste 260 de persoane sunt rănite.

- 17 aprilie 2013: Poliţia identifică un suspect în aceste atacuri pe baza unei înregistrări realizate de camera de supraveghere.

- 18 aprilie 2013: FBI publică fotografiile a doi suspecţi, începând o urmărire care paralizează zona Boston. Un ofiţer de poliţie, Sean Collier, în vârstă de 27 de ani, este împuşcat mortal la Institutul de Tehnologie din Massachusetts de suspecţi.

- 19 aprilie 2013: Câteva ore mai târziu, Tamerlan Ţarnaev moare într-un schimb de focuri cu poliţia în timpul nopţii la Watertown, la periferia Bostonului. Al doilea suspect, Djohar Ţarnaev, atunci în vârstă de 19 ani, este găsit ascuns într-o barcă în spatele unei case. El este arestat.

- 22 aprilie 2013: Supravieţuitorul Ţarnaev este acuzat de folosirea unei arme de distrugere în masă.

- 27 iunie 2013: Un mare juriu federal formulează 30 de capete de acuzare împotriva lui Ţarnaev, dintre care 17 îi pot aduce pedeapsa cu moartea.

- 10 iulie 2013: Ţarnaev pledează nevinovat la toate cele 30 de capete de acuzare.

- 30 ianuarie 2014: Procurorii anunţă că vor cere pedeapsa cu moartea împotriva lui Ţarnaev.

- 5 ianuarie 2015: Începe selecţia juriului în procesul federal al lui Ţarnaev la Boston.

- 4 martie 2015: Au loc pledoariile de deschidere. Apărarea recunoaşte responsabilitatea lui Ţarnaev în atacuri. "El a fost", a spus juriului avocatul apărării Judy Clarke, încercând să pregătească o pledoarie în favoarea unei pedepse care să evite moartea.

- 6 aprilie 2015: Au loc pledoariile de final în faza de pronunţare a verdictului după ce procurorii au chemat la bară 92 de martori. Apărarea a chemat patru martori.

- 8 aprilie 2015: După mai mult de 11 ore de deliberări timp de două zile, juriul îl declară unanim vinovat pe Ţarnaev pentru toate capetele de acuzare, inclusiv pentru 17 dintre ele care îi pot aduce pedeapsa cu moartea.

- 21 aprilie 2015: Începe faza sentinţei în proces. Apărarea încearcă să obţină închisoarea pe viaţă mai degrabă decât pedeapsa cu moartea, argumentând că Ţarnaev doar a participat la complot, care a fost organizat de fratele său mai mare. Acuzarea argumenteză că Ţarnaev a vrut să participe la atacuri şi merită pedeapsa cu moartea.

- 13 mai 2015: După ce ambele părţi îşi susţin pledoariile finale, juriul începe procesul de deliberări pentru a decide soarta lui Ţarnaev.

- 15 mai 2015: După 14 ore de deliberări, timp de trei zile, cei 12 membri ai juriului consideră unanim că Ţarnaev ar trebui condamnat la moarte pentru unele dintre cele 17 capete de acuzare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici