CRONOLOGIE: O săptămână de evoluţii şi schimbări în Ucraina

Noile autorităţi de la Kiev au format un Guvern de uniune naţională, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a fost demis de Parlament, relatează AFP, care prezintă o cronologie a celor mai recente evenimente din Ucraina.

321 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: O săptămână de evoluţii şi schimbări în Ucraina

CRONOLOGIE: O săptămână de evoluţii şi schimbări în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

  • - 23 februarie: Preşedintele Parlamentului, Oleksandr Turcinov, este ales şef de stat interimar. Partidul Regiunilor, formaţiunea lui Ianukovici, anunţă că acesta este vinovat pentru "evenimentele tragice" de la Kiev. Statele Unite, Franţa, Germania şi Rusia fac apel la respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Moscova îşi recheamă ambasadorul de la Kiev pentru consultări. Iulia Timoşenko declară că nu va candida pentru postul de premier.

  • - 24 februarie: Ianukovici este vizat de un mandat de arestare pentru "crime în masă". Rusia contestă legitimitatea noii puteri de la Kiev şi denunţă "metodele dictatoriale" şi încălcarea dreturilor comunităţii ruse din Ucraina. Noile autorităţi anunţă că Ucraina are nevoie de un ajutor financiar de 35 de miliarde de dolari pentru doi an şi cer organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor

  • - 25 februarie: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că "este periculos şi contraproductiv ca Ucraina să fie forţată să facă o alegere". Fostul campion de box Vitali Kliciko îşi anunţă candidatura la alegerile prezidenţiale. Guvernatorul prorus din regiunea Harkov anunţă, de asemenea, că va candida la scrutinul anticipat din 25 mai. Parlamentul de la Kiev cere Curţii Penale Internaţionale judecarea lui Ianukovici pentru "crime împotriva umanităţii". Adjunctul secretarului de Stat american, William Burns, soseşte la Kiev, unde se află deja şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

  • - 26 februarie: Autorităţile anunţă desfiinţarea forţelor speciale Berkut. În Crimeea au loc primele ciocniri între ucrainenii pro şi antiruşi de la Simferopol. Moscova decide consolidarea măsurilor în vederea protecţiei Flotei de la Sevastopol şi ordonă o inspecţie surpriză a trupelor de la graniţa cu Ucraina. Secretarul de Stat american John Kerry îndeamnă Rusia să-şi respece promisiunea privind integritatea teritorială a Ucrainei. Kievul a anunţat emiterea unui mandat internaţional pe numele lui Ianukovici. Proeuropeanul Arseni Iaţeniuk este desemnat în funcţia de premier, la conducerea unui Guvern din care fac parte mai multe personalităţi provenind din rândul protestatarilor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici