CRONOLOGIE: Principalele atacuri comise în Afganistan împotriva civililor străini

Atacul comis vineri la sediul ONU din Mazar-i-Sharif, în care au murit şapte angajaţi străini ai Naţiunilor Unite, potrivit autorităţilor locale, este ultimul dintr-o serie de atentate revendicate de talibani împotriva civililor străini în Afganistan în ultimii ani.

32 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele atacuri comise în Afganistan împotriva civililor străini

CRONOLOGIE: Principalele atacuri comise în Afganistan împotriva civililor străini (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

2007

2008

  • 14 ianuarie: opt persoane, dintre care un norvegian, un american şi un filipinez, au fost ucise într-un atac sinucigaş împotriva hotelului Serena, cel mai luxos din Kabul.

  • 7 iulie: peste 60 de morţi, dintre care doi diplomaţi şi doi gardieni indieni, într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană împotriva ambasadei Indiei la Kabul.

2009

  • 28 octombrie: cinci angajaţi ai ONU (din SUA, Filipine, Liberia, Ghana şi Etiopia) şi doi poliţişti afgani au fost ucişi la Kabul, în atacul asupra unei case de oaspeţi care găzduia personal expatriat.

  • 15 decembrie: cel puţin opt morţi şi 40 de răniţi într-un atentat sinucigaş în apropierea unui hotel care găzduia străini la Wazir Akbar Khan, cartierul central din Kabul, unde locuiesc numeroşi occidentali.

2010

  • 26 februarie: cel puţin 16 morţi, dintre care şapte indieni, un francez şi un italian, într-un atentat sinucigaş care a vizat reşedinţe hoteliere.

  • 2 iulie: cel puţin cinci morţi (dintre care un german, un britanic şi un filipinez) într-un atac sinucigaş împotriva birourilor unei organizaţii americane de ajutor pentru dezvoltare de la Kunduz (nord).

2011

  • 28 ianuarie: cel puţin opt afgani sunt ucişi la Kabul într-un atentat sinucigaş comis într-un supermarket din Wazir Akbar Khan, foarte frecventat de occidentali.

  • 1 aprilie: şapte angajaţi străini ai ONU sunt ucişi într-un atac împotriva sediului Naţiunilor Unite din Mazar-i-Sharif (nord) de manifestanţi care protestau faţă de incendierea recentă a unui exemplar din Coran în Statele Unite, a anunţat guvernatorul provinciei Balkh.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici