CRONOLOGIE: Principalele evenimente de la asasinarea unor militari în sud-vestul Franţei

Un tânăr care revendică legături cu Al-Qaida, suspectat de o serie de asasinate la Toulouse şi în regiunea acestui oraş din sud-vestul Franţei, era încercuit joi de forţele RAID, o unitate de elită a poliţiei franceze, relatează AFP, care prezintă filmul evenimentelor.

160 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele evenimente de la asasinarea unor militari în sud-vestul Franţei

CRONOLOGIE: Principalele evenimente de la asasinarea unor militari în sud-vestul Franţei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 11 martie: un paraşutist în vârstă de 30 de ani, Imad Ibn Ziaten, plutonier-şef în Regimenul 1 Paraşutişti din Francazal (Haute-Garonne), este ucis către ora 16.00 (17.00, ora României) la Toulouse de către un bărbat de pe un scuter care îi trage cel puţin un glonţ în cap, după care fuge cu scuterul sub privirile trecătorilor.

Asasinul şi-ar fi ales victima de pe un site pe care militarul a postat un anunţ de vânzare a unei motociclete, în care îşi preciza ocupaţia.

- 15 martie: doi paraşutişti în uniformă, caporalul Abel Chennouf, în vârstă de 25 de ani, şi soldatul clasa I Mohamed Farah Chamse-Dine Legouade, în vârstă de 23 de ani, sunt ucişi către ora 14.00 (15.00, ora României), iar un al treilea militar este grav rănit la Montauban, în faţa unui bancomat, lângă cazarma Regimentului 17 Paraşutişti de Geniu (RGP), de către un bărbat cu capul acoperit cu o cască şi îmbrăcat în negru, conducând un scuter de culoare închisă de o putere foarte mare.

Aceeaşi armă - de calibrul 11,43 - a fost utilizată pentru a-i împuşca pe cei patru paraşutişti la Toulouse şi Montauban. Trei dintre ei sunt de origine mnagrebiană, iar unul din Guadalupe. RGP 17 a fost mobilizat mai ales în Afganistan.

Este declanşată o urmărire.

- 19 martie: către ora 8.00, (9.00, ora României), un bărbat cu capul acoperit cu o cască, operând pe un scuter şi dotat cu o cameră de luat vederi pentru a-şi filma actele, îl ucide pe un profesor în vârstă de 30 de ani, Jonathan Sandler, pe cei doi fii ai acestuia şi o fată de la colegiul Ozar Hatorah, într-un cartier rezidenţial din Toulouse. El utilizează un pistol-mitralieră care se blochează, apoi o armă de calibrul 11,43 - acelaşi pistol care a fost utilizat pentru uciderea paraşutiştilor.

Preşedintele Nicolas Sarkozy efectuează o vizită la locul atacului. Nivelul de alertă al planului Vigipirate este ridicat, entru prima dată, la culoarea stacojiu (în Midi-Pyrénées, Aude şi Lot-et-Garonne). Este sesizat Parchetul de luptă împotriva terorismului din Paris. Principalii candidaţi în alegerile prezidenţiale îşi suspendă campania.

Este consolidată securitate în jurul instituţiilor evreieşti.

Întreaga lume îşi exprimă indignarea. Israelul denunţă o "crimă odioasă împotriva evreilor", secretarul general al ONU Ban Ki-moon condamnă "în modul cel mai ferm acest act de violenţă", iar Vaticanul îşi exprimă "indignarea profundă".

- 20 martie: Şcolile participă la un moment de reculegere, la cererea lui Sarkozy. Parlamentul se alătură.

Aproximativ 200 de anchetatori procedează la anumite audieri.

Un avion duce în Israel, pentru a fi înhumate acolo, corpurile victimelor de la şcoala evreiască din Toulouse, însoţite de ministrul de Externe Alain Juppé.

- 21 martie: un francez de origine algeriană, în vârstă de 23 de ani, Mohamed Merah, trecut de la delicvenţă la islamism radical şi care revendică legături cu la Al-Qaida, se baricadează, la Toulouse, într-o casă din cartierul Côte pavée şi este încercuit de RAID începând de la ora 3.10 (4.10, ora României). Trei poliţişti sunt răniţi. Merah le spune poliţiştilor, cu care discută la uşă, că intenţionează să se predea şi afirmă că a "vrut să răzbune copiii palestinieni".

Sarkozy îi primeşte pe reprezentanţii comunităţilor evreiască şi musulmană, după care efectuează o vizită la Toulouse, iar ulterior la Montauban, pentru a participa la fineraliile militarilor asasinaţi.

Procurorul Parisului François Molins, care conduce ancheta, declară că Merah se pregătea să ucidă un alt militar, miercuri, iar ulterior doi poliţişti din Toulouse. Potrivit procurorului, criminalul se laudă că a reuşit ca el singur să "îngenuncheze Franţa" şi că "nu are niciun regret" în afară de acela că "că nu a făcut mai multe victime". El declară că RAID a efectuat "mai multe încercări de a pătrunde" în apartament, dar că a întâmpinat de fiecare dată o "replică" armată.

Este găsit scuterul lui Merah şi două căşti, dar şi o cameră de luat vederi, într-un sac încredinţat spre păstrare unei persoane pe care o cunoaşte. În maşina sa este descoperit un adevărat arsenal. Mama, cele două surori şi cei doi fraţi ai săi sunt reţinuţi. În maşina unuia dintre fraţii săi sunt găsite substanţe explozive.

La Ierusalim, cel puţin 2.000 de persoane asistă la înhumarea celor patru victime de la şcoala evreiască din Toulouse.

Merah anunţă că vrea să se predea seara.

Trei detonări violente se aud cu puţin îaninte de miezul nopţii lângă imobilul în care este baricadat Merah, presupusul asasin de pe scuter.

Asalt sau manevră menită să pună la încercare nervii lui Merah? Două surse apropiate de anchetă dezmint oficial că este vorba despre un asalt.

În orice caz, un deznodământ este apropiat, spune o sursă apropiată anchetei.

O nouă detonare este auzită cu puţin înainte de ora 2.00 (3.00, ora României), precedată de două posibile tiruri de armă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici