CRONOLOGIE: Principalele momente ale crizei cu care se confruntă Grecia

Grecia, ţara cu cele mai mari dificultăţi financiare din zona euro, traversează o criză a datoriilor care îşi are rădăcinile în situaţia din 2009, relatează AFP, care prezintă o cronologie a principalelor momente ale acesteia.

886 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele momente ale crizei cu care se confruntă Grecia

CRONOLOGIE: Principalele momente ale crizei cu care se confruntă Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

2009

- octombrie: Noul Guvern al lui Giorgios Papandreou ridică previziunea de deficit public a ţării pentru 2009 (12,7 la sută faţă de 6 la sută).

- decembrie: UE trage semnalul de alarmă privind starea finanţelor publice ale Greciei, agenţiile de rating reduc nota datoriei sale suverane.

2010

- 23 aprilie: Grecia, a cărei datorie se ridică la 350 de miliarde de euro, se hotărăşte să ceară ajutor internaţional. La începutul lui mai, UE şi FMI acordă un plan de împrumut de 110 miliarde de euro Atenei care adoptă un plan de austeritate.

- 5-6 mai: A treia grevă generală şi manifestaţii violente, soldate cu trei morţi.

2011

- 29-30 iunie: Nou plan de austeritate şi de privatizare. La 21 iulie, zona euro acordă un al doilea plan de ajutor în valoare de 159 de miliarde de euro şi prevede consolidarea Fondului european de stabilitate financiară (FESF), înfiinţat în mai 2010.

- 2 septembrie: Creditorii Greciei (UE, FMI şi BCE), care au constatat un derapaj important în conturile publice, îşi suspendă misiunea la Atena dar revin la sfârşitul lui septembrie.

- 20 octombrie: Nouă lege de austeritate pe fondul unei greve generale şi a unor manifestaţii violente soldate cu un mort.

- 27 octombrie: Acord european pentru salvarea Greciei (reducerea cu 100 de miliarde de euro a datoriei sale, noi împrumuturi internaţionale).

-31 octombrie: Giorgios Papandreou decide să supună planul european unui referendum.

- 2 noiembrie: Europenii suspendă ajutorul financiar şi somează Atena să se pronunţe în afara unui referendum asupra rămânerii sale în zona euro.

- 3 noiembrie: Summit G20 la Cannes (Franţa) pe fondul zvonurilor privind demisia Guvernului grec. Papandreou se declară dispus să renunţe la proiectul său de referendum pentru a garanta planul de salvare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici