CRONOLOGIE: Principalii lideri Al-Qaida ucişi după moartea lui Osama bin Laden

Mai mulţi lideri Al-Qaida au fost ucişi în întreaga lume, după moartea lui Osama bin Laden, la 2 mai 2011, printre care Abdelhamid Abu Zeid sau Mokhtar Belmokhtar, două figuri Al-Qaida din Magrebul Islamic (Aqmi) a căror moarte a fost anunţată de autorităţile din Ciad.

1136 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalii lideri Al-Qaida ucişi după moartea lui Osama bin Laden

Osama bin Laden (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

2011

- 2 mai: Osama Bin Laden este ucis în Pakistan după zece ani de căutări, într-o operaţiune a forţelor speciale americane, desfăşurată la reşedinţa din Abbottabad, unde bin Laden se ascundea, casă-fortăreaţă aflată apropiere de Islamabad. La 16 iunie, egipteanul Ayman Al-Zawahiri a fost desemnat să-l înlocuiască la conducerea organizaţiei.

- 8 iunie: Liderul Al-Qaida din Estul Africii, comorianul Fazul Abdullah Muhammad, unul dintre actorii principali ai atentatelor antiamericane din 1998 din Nairobi (Kenya) şi Dar es-Salaam (Tanzania), a fost ucis într-un schimb de focuri în Somalia.

- 22 august: Numărul doi din Al-Qaida, Atiyah abd al-Rahman este ucis în Pakistan, într-un atac american cu un avion fără pilot (dronă), în zona tribală Waziristan (nord-vest).

- 30 septembrie: Anwar al-Aulaqi, imam radical americano-yemenit, cu legături Al-Qaida, considerat inamic public de Washington, este ucis în Yemen într-un atac CIA cu drone. Aulaqi era bănuit de Washington de legături cu nigerianul Umar Faruk Abdulmutallab, autorul atentatului eşuat dintr-un avion de pasageri, din 25 decembrie 2009.

2012

- 9 februarie: Liderul Al-Qaida din Pakistan, Badar Mansoor, este ucis într-o ofensivă americană cu avioane fără pilot, în tabăra de antrenament de la Miranshah, principalul oraş din regiunea tribală Waziristanul de Nord.

- 6 mai: Un şef Al-Qaida din Peninsula Arabă (Aqpa), Fahd al-Quso, este ucis, în sudul Yemenului, într-un raid atribuit Statelor Unite. Fahd al-Quso era căutat de Statele Unite pentru implicarea în atacul împotriva USS Cole, în care au fost ucişi 17 soldaţi ai marinei americane, în Golful Aden, în 2000.

- 29 mai: Isaf, forţa armată a NATO în Afganistan, declară că l-a ucis într-un bombardament pe Sakhr al-Taifi, un saudit cunoscut şi sub numele de Mushtaq and Nasim, considerat al doilea cel mai important membru Al-Qaida în Afganistan.

- 5 iunie: Statele Unite anunţă moartea numărului doi în Al Qaida, libianul Abu Yahya al-Libi, ucis într-un atac cu avioane fără pilot în regiunile tribale din nord-vestul Pakistanului.

2013

- 25 ianuarie: Cea mai înaltă autoritate pentru securitate din Yemen, Comitetul Superior Naţional de Securitate, anunţă moartea sauditului Said al-Shehri, cofondator şi numărul doi în Al-Qaida în Peninsula Arabă (Aqpa). El a murit din cauza rănilor în urma unei operaţiuni militare din 28 noiembrie 2012 în provincia Saada (nord).

- 1 martie: preşedintele Ciadului, Idriss Déby anunţă moartea algerianului Abdelhamid Abu Zeid, unul dintre principalii lideri Al-Qaida din Maghrebul Islamic (Aqmi), ucis de trupele ciadiene în timpul unor confruntări din masivul Ifoghas (nordul Mali)

- 3 martie: Armata din Ciad anunţă uciderea lui Mokhtar Belmokhtar, liderul istoric al Aqmi, la acea vreme disident, care a revendicat atacul şi luarea de ostatici de la complexul gazifer de la In Amenas, din 16-29 ianuarie. Atacul terorist şi asaltul armatei algeriene s-au soldat cu moartea a 37 de cetăţeni străini, a unui algerian, şi a 29 de atacatori.

Decesul celor doi nu au fost până în prezent confirmat de alte surse oficiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici