Cuba şi SUA au discutat despre divergenţele lor pe tema drepturilor omului

Delegaţiile cubaneză şi americană reunite la Havana pentru discuţii istorice au evocat joi divergenţele lor în ceea ce priveşte drepturile omului în cele două ţări, a declarat un oficial cubanez.

121 afișări
Imaginea articolului Cuba şi SUA au discutat despre divergenţele lor pe tema drepturilor omului

Cuba şi SUA au discutat despre divergenţele lor pe tema drepturilor omului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Partea cubaneză a "prezentat concepţiile evident diferite privind securitatea naţională, drepturile omului, democraţia, drepturile politice şi relaţiile internaţionale", a afirmat Gustavo Machin, director adjunct pentru Statele Unite în cadrul Ministerului cubanez al Afacerilor Externe.

Cuba a expus de asemenea "preocupările sale privind drepturile omului în Statele Unite şi (...) a reiterat propunerea sa de a continua un dialog pe baza respectului reciproc" pe această temă, a adăugat el, cu ocazia dezbaterilor privind probleme bilaterale şi de cooperare, care urmează să încheie primele negocieri la nivel înalt din ultimii 35 de ani.

Subsecretarul de Stat american Roberta Jacobson urmează să discute vineri cu disidenţi, confirmând dorinţa Washingtonului de a plasa drepturile omului în centrul acestui contact istoric, în timp ce Cuba insistă zilnic asupra "respectării integrităţii sale".

Majoritatea americanilor salută schimbarea politică faţă de Cuba anunţată la jumătatea lui decembrie, dar mai mulţi politicieni republicani şi o parte a disidenţei cubaneze critică Washingtonul pentru că nu a obţinut nimic în schimb privind deschiderea politică şi drepturile civice.

Pe de altă parte, Machin a precizat că tema telecomunicaţiilor a fost abordată joi după-amiază, după anunţul SUA privind înlesnirea exporturilor spre Cuba în acest sector.

Formulat de Barack Obama la 17 decembrie în cadrul anunţului său istoric privind restabilirea relaţiilor cu Cuba, acest subiect nu a fost comentat încă de autorităţile insulei, unde accesul la Internet este strict reglementat.

În 2013, doar 3,4 la sută dintre locuinţele cubaneze erau conectate la Internet, potrivit Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici