Cultivatorii de banane din sudul Filipinelor cerşesc la marginea drumurilor după trecerea taifunului

Protejaţi de către insurgenţi comunişti sau musulmani, de munţii care îi înconjoară, plantatorii de banane dintr-o vale din sudul Filipinelor au fost devastaţi de trecerea Taifunului Bopha, iar agricultorii, care nu mai au nimic, cerşesc la marginea drumurilor.

238 afișări
Imaginea articolului Cultivatorii de banane din sudul Filipinelor cerşesc la marginea drumurilor după trecerea taifunului

Cultivatorii de banane din sudul Filipinelor cerşesc la marginea drumurilor după trecerea taifunului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul trecerii în noaptea de marţi spre miercuri de săptămâna trecută, taifunul cel mai violent care a lovit arhipelagul în acest an a provocat moartea a peste 700 de persoane şi mai mult de 800 de locuitori sunt daţi dispăruţi în continuare, majoritatea de pe Insula Mindanao (sud).

Pe insulă, rafalele de vânt au distrus a treia parte din plantaţiile de bananieri.

"La început au fost rafale violente de vânt. Apoi, perdele de ploaie. Acoperişul nostru vibra, casa tremura şi, în cele din urmă, pereţii au zburat", povesteşte pentru AFP Jerry Blanco, un agricultor în vârstă de 39 de ani.

"M-am uitat spre câmpuri. Toţi (ciorchinii de bananieri) erau căzuţi. Recolta noastră a dispărut. Primul lucru la care m-am gândit este că am pierdut viitorul nostru", adaugă acest tată de patru copii.

Fără pantofi, la bustul gol, fiind îmbrăcat doar cu un pantalon rupt, Blanco s-a alăturat unui grup de vecini la marginea drumului, în apropiere de oraşul New Bataan, pentru a cerşi hrană sau ajutor.

Catastrofa naturală îl va împiedica pe Ben Alpor, angajat la o plantaţie, să-i trimită pe cei trei copii la şcoală. "Nu ne putem permite. Am pus câteva economii într-o puşculiţă. Aceasta a zburat cu restul", explică el.

Situat într-o vale care a devenit centrul culturii de bananieri din Filipine, New Bataan este înconjurat de munţi care protejează regiunea de incursiuni ale rebelilor separatişti sau comunişti.

Începând din anii 1960, zona atrage imigranţi, adeseori săraci, care vin să lucreze pe plantaţii. Companii mari au cumpărat terenuri şi au angajat locuitorii.

Filipine a devenit al treilea exportator mondial de banane, aflându-se în spatele Ecuadorului şi statului Costa Rica.

Peste 200.000 de agricultori şi familiile lor trăiesc pe cele 42.000 de hectare de plantaţii de bananieri de pe Mindanao, dintre care o treime a fost distrusă complet, potrivit unor date provenind din sector.

La New Bataan, muncitorii erau plătiţi cu 10.000 de pesos pe lună (aproximativ 188 de euro) şi au fost autorizaţi să construiască mici case în pădure, în apropiere de câmpuri.

"Aveam tot ce ne dorim: o viaţă simplă, mâncare suficientă, prieteni şi familie. Taifunul a distrus totul", declară Jerry Blanco.

Asociaţia plantatorilor şi exportatorilor de banane apreciază că peste 14.000 de hectare au fost devastate. Potrivit asociaţiei, două luni vor fi necesare pentru a curăţa şi replanta câmpurile, plus alte nouă luni până la următoarea recoltă.

Secretarul pentru Agricultură, Proceso Alcala, se teme că cei care cumpărau banane filipineze se vor orienta către alte pieţe, ca Ecuadorul. "Este îngrijorător faptul că în cazul în care îi vom pierde, riscăm să nu-i mai întoarcem", a spus el pentru postul de televiziune ABS-CBN.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici