Cum a ajuns Aiden Aslin, englezul condamnat la moarte în Donbas, să lupte în războiul din Ucraina

  • Alături de el, a fost condamnat şi compatriotul Shaun Pinner, precum şi marocanul Saadoun Brahim.
  • „Sunt prizonieri de război”, a spus ministrul de externe Liz Truss.
  • „Acesta este un proces fals fără nicio legitimitate”, susţin autorităţile britanice.
5881 afișări
Imaginea articolului Cum a ajuns Aiden Aslin, englezul condamnat la moarte în Donbas, să lupte în războiul din Ucraina

Cine a fost Aiden Aslin, englezul condamnat la moarte în Donbas

Avea doar 28 de ani, dar în anumite privinţe era deja un veteran, Aiden Aslin este unul dintre cei doi britanici care au luptat în forţele ucrainene şi au fost condamnaţi la moarte de ruşi prin împuşcare, după ce a fost capturat şi judecat într-o sală de clasă din Doneţk.

Între 2015 şi 2017, Aiden a servit în armata kurdă care lupta împotriva miliţiilor ISIS în Siria. În ciuda faptului că nu avea studii militare în Marea Britanie, Aiden, care este din Newark, Nottinghamshire, şi-a părăsit slujba de asistent social pentru a se înrola în rândul kurzilor, după ce a fost şocat de atrocităţile comise de Statul Islamic. Întors acasă, fusese acuzat de terorism, dar acuzaţiile fuseseră abandonate şi datorită unei campanii de presiune publică.

În 2018, Aiden s-a mutat în Ucraina, la Mikolaiv, după ce şi-a întâlnit iubita ucraineană într-o călătorie. Tânărul britanic luase cetăţenia locală, iar cuplul îşi plănuise nunta pentru această vară. Potrivit familiei sale, Aiden s-a alăturat armatei ucrainene pentru că avea dificultăţi în a găsi de lucru în noua sa patrie. Britanicii fuseseră ataşaţi la brigada 36 a marinarilor de la Kiev, protagonistă al rezistenţei în oţelăria Avzostal din Mariupol. Aiden devenise o vedetă a reţelelor de socializare în ultimele luni, cu zeci de mii de urmăritori, graţie videoclipurilor pe care le-a postat de pe front sub numele de război al cazacului Gundi.

În ultimul său mesaj, a fost văzut plimbându-se printre ruine: „Dacă te uiţi la acest videoclip înseamnă că am renunţat. Ne-am epuizat toate resursele, suntem fără hrană şi fără muniţie”.

După capturarea sa, Aiden a fost prezentat la televiziunea rusă şi etichetat drept „mercenar” într-un videoclip care îl arată rănit şi însângerat. Mai târziu, într-un alt filmuleţ înainte de sentinţă, i se extrage un fel de mărturisire în care spune: „Mă rog lui Dumnezeu ca oamenii din Donbass să mă ierte pentru faptele mele şi să vadă că am fost înşelat. Cine răneşte de sabie piere”.

Reacţiile la condamnarea la moarte din Londra au fost furioase. „Sunt prizonieri de război”, a spus ministrul de externe Liz Truss. „Acesta este un proces fals fără legitimitate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici