Cum comentează presa internaţională demisia lui Emil Boc

Presa internaţională relatează, luni, despre demisia premierului român Emil Boc pe fondul protestelor faţă de măsurile de austeritate decise de Guvern în 2010 şi al scăderii popularităţii Partidului Democrat-Liberal înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lui 2012.

8525 afișări
Imaginea articolului Cum comentează presa internaţională demisia lui Emil Boc

Cum comentează presa internaţională demisia lui Emil Boc

Premierul român Emil Boc a anunţat luni demisia sa şi a Guvernului de centru-dreapta pe care îl conduce şi a cărui cotă de încredere s-a prăbuşit, în timp ce opoziţia cere alegeri anticipate, relatează AFP.

Mai multe voci din cadrul propriului său partid (PDL) au cerut plecarea lui Boc în ultimele săptămâni, pe fondul protestelor organizate timp de aproximativ 15 zile în toată ţara, continuă agenţia franceză.

Din 13 ianuarie, 1.000 de români se reunesc în fiecare seară în Piaţa Universităţii din centrul Bucureştiului pentru a manifesta împotriva politicii de austeritate pusă în aplicare de Guvernul de centru-dreapta, aminteşte Le Monde.

Pensionari furioşi, studenţi dezamăgiţi de un sistem de învăţământ precar, infirmiere exasperate de lipsa mijloacelor de lucru vin să îşi strige nemulţumirea în piaţă. "Nu mai putem!", afirmă infirmiera Adriana Vintilă, citată de cotidianul francez. "Patru milioane de români au plecat să lucreze în străinătate pentru că nu mai pot supravieţui în propria lor ţară. Eu nu vreau să plec, Guvernul trebuie să plece", adaugă ea.

La rândul său, postul de radio Vocea Americii adaugă că deşi au fost în majoritate paşnice, protestele au generat şi unele confruntări violente între demonstranţi şi poliţi. Agenţia chineză Xinhua aminteşte că manifestanţii au cerut demisia Guvernului şi a preşedintelui.

Cotidianul britanic The Guardian scrie despre demisia unui premier european înaintea alegerilor şi după mai multe săptămâni de proteste la nivel naţional faţă de măsurile de austeritate, adăugând: "Nu este Lucas Papademos al Greciei (încă). De fapt este Emil Boc al României", precizează acesta.

Cotidianul bulgar Sofia Echo anunţă demisia premierului Boc, citând motivaţia acestuia, respectiv că renunţă la mandat pentru că "este momentul pentru decizii politice importante". "Este momentul unor decizii politice importante. De aceea am luat decizia de a depune mandatul Guvernului", scrie şi agenţia rusă RIA Novosti, citându-l pe premierul român.

Reuters scrie că Guvernul Boc a implementat tăieri de salarii şi creşteri de taxe pentru a se conforma condiţiilor de împrumut ale Fondului Monetar Internaţional şi pentru a revigora economia după o recesiune grea.

"Este foarte probabil ca viitorul premier să fie un tehnocrat, probabil de la banca centrală sau cineva din cadrul serviciilor de informaţii centrale", susţine comentatorul politic Mircea Marian, citat de Reuters.

Associated Press, preluată în special de Washington Post şi Wall Street Journal, îl citează pe Emil Boc afirmând că demisionează pentru a "detensiona situaţia socială", referindu-se la săptămânile de protest din România faţă de măsurile de austeritate introduse în 2010.

Agenţia germană DPA citează analişti care susţin că demisia lui Boc are ca scop să recapete încrederea alegătorilor înaintea alegerilor parlamentare, ce urmează să aibă loc în 2012.

BBC News Online relatează, de asemenea, că premierul român şi-a dat demisia după o serie de proteste faţă de măsurile de austeritate, organizate în pofida creşterii economice înregistrate de România anul trecut, în timp ce postul de radio RFE/RL susţine că încă nu este clar cine va forma viitorul Cabinet.

Televiziunea arabă Al-Jazeera aminteşte că popularitatea PDL a scăzut sub 20 la sută înaintea alegerilor parlamentare, în timp ce alianţa formată de opoziţie are peste 50 la sută în sondajele de opinie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici