Curtea Constituţională ungară a respins un apel privind al patrulea amendament al Constituţiei

Curtea constituţională ungară a respins marţi un apel depus de Mate Szabo, comisar naţional responsabil cu drepturile fundamentale, care solicita anularea celei de-a patra modificări controversate a Constituţiei.

223 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională ungară a respins un apel privind al patrulea amendament al Constituţiei

Curtea Constituţională ungară a respins un apel privind al patrulea amendament al Constituţiei (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Această modificare vizează limitarea în special a prerogativelor Curţii constituţionale, susţine o definire a familiei considerată restrictivă şi permite expulzarea persoanelor fără domiciliu stabil (SDF) din locurile publice. Aceasta împiedică de asemenea cea mai înaltă instanţă ungară să facă referire la jurisprudenţa sa anterioară intrării în vigoare a noii Constituţii, la 1 ianuarie 2012.

Conform Szabo, textul are deficienţe procedurale şi formale. El este, conform acestuia, contrar Constituţiei sau deciziilor anterioare ale Curţii Constituţionale.

Cel de-al patrulea amendament a fost adoptat la 11 martie de către Parlament, unde premierul conservator Viktor Orban dispune împreună cu partidul său Fidesz de o majoritate de două treimi.

Curtea a apreciat că recursul lui Szabo este nefondat şi a precizat că nu deţine autoritatea de a evalua amendamentul în ceea ce priveşte conţinutul, conform unei decizii publicate pe site-ul său de Internet.

Aceasta poate în continuare examina legile viitoare care se vor baza pe amendament pentru ca acestea "să formeze un sistem coerent, fără contradicţii", mai ales în ceea ce priveşte angajamentele comunitare şi internaţionale, a precizat curtea.

"De acum înainte, nimeni nu va putea nega că adoptarea Constituţiei a fost legală" a reacţionat după anunţul Curţii Anton Rogan, liderul grupului parlamentar al Fidesz, apreciind dezbaterea ca fiind de acum închisă.

Ungaria a atras protestele organizaţiilor şi instituţiilor ungare însă şi ale celor unternaţionale în legătură cu cea de-a patra modificare a noii constituţii ungare.

Comisia europeană a ameninţat Budapesta la 17 aprilie cu noi proceduri de infringement. Preşedintele său Jose Manuel Barroso şi-a exprimat "puternicele îngrijorări" într-o scrisoare către Viktor Orban, care s-a declarat apoi gata să facă unele concesii.

La 16 mai ONG-ul Human Rights Wathc (HRW) a solicitat Uniunii Europene că ia în considerare suspendarea dreptului de vot al Unigariei în cadrul UE pentru "sfidarea legii" şi "refuzul persistent" de a urma recomandările instituţilor europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici