Curtea de Casaţie din Italia: Cerşetoria, tradiţie culturală a romilor

Curtea de Casaţie din Italia apreciază că o mamă de etnie romă care cerşeşte în stradă cu propriul copil, în vârstă de patru ani, nu poate fi condamnată pentru "sclavie" deoarece "un asemenea comportament face parte din tradiţia culturală a unui popor", potrivit unei decizii.

401 afișări
Imaginea articolului Curtea de Casaţie din Italia: Cerşetoria, tradiţie culturală a romilor

Curtea de Casaţie din Italia: Cerşetoria, tradiţie culturală a romilor

Decizia Curţii a fost imediat criticată atât de tabăra de dreapta, cât şi de cea de stânga a clasei politice italiene, a dezvăluit presa italiană.

Decizia 44.516 a Curţii de Casaţie clasează o hotărâre a Curţii de Apel din Neapole, care a condamnat la cinci ani de închisoare o mamă dintr-o familie romă care cerşea pe străzile oraşului Caserta, la nord de Neapole, cu un bebeluş în braţe şi un copil în vârstă de patru ani alături.

Potrivit judecătorilor Curţii de Casaţie, acuzaţia de sclavie nu poate fi reţinută împotriva mamei, deoarece ea nu face parte dintr-o bandă de exploatare a minorilor, ci "cerşea din cauza sărăciei". Pe de altă parte, ea nu făcea acest lucru decât între orele 09.00-13.00, oferindu-i astfel un minim de liberate copilului său.

Potrivit judecătorilor Curţii de Casaţie, care a reţinut împotriva mamei numai acuzaţia de rele tratamente aplicate copilului, nu se pot "incrimina comportamente care intră în tradiţia culturală a unui popor".

În primă instanţă, Mia, mama de etnie romă, a fost condamnată la şase ani de închisoare pentru "sclavie" şi "rele tratamente" aplicate copilului său. În apel, pedeapsa a fost redusă la cinci ani, deoarece nu a fost menţinută împotriva ei decât acuzaţia de sclavie.

La Padania, cotidianul partidului antiimigraţie al Ligii Nordului titrează sâmbătă pe prima pagină: "Judecătorii trimit copiii romi la cerşit".

Barbara Saltamartini, membru al comisiei pentru drepturile copilului a Poporului Libertăţii, de centru dreapta, citată sâmbătă de Corriere della Sera, s-a declarat indignată că judecătorii consideră "copiii romi ca fiind copii din zona a doua".

Pentru Anna Serafini, de la Partidul Democratic de centru stânga, citată de acelaşi cotidian, "nu se poate ignora interesul superior al copilului şi dreptul acestuia de a nu fi privat de copilărie şi de mersul la şcoală".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici