Curtea federală îi dă dreptate premierului irakian, după plângerea sa împotriva preşedintelui

Curtea federală irakiană a confirmat că coaliţia lui Nuri al-Maliki este cea mai importantă din Parlament şi i-a dat dreptate acestuia, după o plângere împotriva preşedintelui, pe care îl acuză că nu numeşte un prim-ministru provenit din cel mai puternic grup parlamentar.

87 afișări
Imaginea articolului Curtea federală îi dă dreptate premierului irakian, după plângerea sa împotriva preşedintelui

Curtea federală îi dă dreptate premierului irakian, după plângerea sa împotriva preşedintelui (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Curtea federală confirmă că Statul de drept este blocul cel mai important din Parlament", a informat televiziunea oficială. Conform Constituţiei, preşedintele irakian trebuie să desemneze un prim-ministru provenit din principala forţă din Parlament, ceea ce ar deschide calea unui al treilea mandat pentru Maliki.

Într-un discurs la televiziune duminică seara, Nuri al-Maliki l-a acuzat pe preşedinte că a încălcat de două ori Constituţia, în special pentru că nu i-a încredinţat unui premier desemnat misiunea de a forma un nou Guvern, şi a anunţat că luni va depune plângere împotriva lui.

Preşedintele Fuad Masum a primit de atunci numeroase susţineri, inclusiv din partea Statelor Unite, care cer demult formarea unui Guvern de uniune, pentru a face faţă haosului care afectează Irakul.

De la începutul lui iunie, insurgenţii sunniţi, conduşi de extremiştii din Statul Islamic (SI), au lansat o ofensivă sângeroasă, ocupând părţi întregi ale teritoriului, fără a întâmpina decât o slabă rezistenţă din partea armatei.

Dar chiar şi înaintea acestei ofensive, violenţele erau cotidiene în Irak, alimentate de resentimentele confesionale, sunniţii considerându-se marginalizaţi de Guvernul majoritar şiit condus de Nuri al-Maliki.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici