Cutremur cu magnitudinea 6,4 în largul insulei indoneziene Sumatra. Cel puţin o persoană a murit

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a avut loc miercuri în largul insulei indoneziene Sumatra (nord-vest), potrivit institutului american de geofizică USGS. O persoană a murit în urma seismului, cutremurul generând panică în rândul populaţiei, dar nu şi alertă de tsunami.

240 afișări
Imaginea articolului Cutremur cu magnitudinea 6,4 în largul insulei indoneziene Sumatra. Cel puţin o persoană a murit

Cutremur cu magnitudinea 6,4 în largul insulei indoneziene Sumatra. Cel puţin o persoană a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hipocentrul cutremurului submarin, produs la ora 07.30 (03.30 ora României), a fost localizat la o adâncime de 22 de kilometri, a anunţat institutul american de geofizică USGS, care a revizuit magnitudinea la 6,4, după ce o evaluase la 6,6.

Institutul indonezian a precizat că seismul a avut loc la aproximativ 20 de kilometri de insula Simeulue, situată la 150 de kilometri vest de Sumatra.

Serviciile indoneziene şi australiene au precizat că nu a fost emisă nicio alertă de tsunami. "Seismul nu are potenţialul de a provoca un tsunami", a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene pentru catastrofe.

Cutremurul a generat însă panică, readucând în memorie giganticul tsunami care s-a soldat cu peste 200.000 de victime în 2004, după un seism produs în aceeaşi zonă. 

O persoană a decedat după ce a căzut în timp ce ieşea grăbită din casă, au afirmat serviciile de intervenţie indoneziene.

Pământul s-a cutremurat violent timp de aproximativ un minut la Simeulue, a declarat pentru AFP un locuitor al acestei insule cu aproximativ 80.000 de locuitori.

"Oamenii au ieşit din locuinţe, cuprinşi de panică. Am resimţit un cutremur violent timp de aproximativ un minut dar, până în prezent, nu există niciun semn care să arate că s-ar fi produs pagube", a declarat Abdul Karim, un funcţionar din Sinabang, capitala insulei Simeulue.

"Oamenii plângeau şi fugeau din case", a comentat un jurnalist al AFP la Sinabang.

"Electricitatea a fost întreruptă în unele zone. Pot să văd fisurile pe unii pereţi. Oamenii se întorc acasă dar unii rămân afară de teama replicilor", a adăugat el.

Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene pentru catastrofe, a declarat că populaţia a fost rugată să se întoarcă în locuinţe. 

Insula Sumatra, situată în nord-vestul arhipelagului indonezian, a fost afectată la 26 decembrie de un cutremur puternic, cu magnitudinea 9, care a provocat un tsunami pe coastele a circa zecc ţări din Asia de Sud-Est, unde au murit peste 220.000 de persoane, dintre care 170.000 în Aceh.

Indonezia este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, unde întâlnirea mai multor plăci continentale generează o activitate vulcanică şi seismică puternică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici