Cutremur violent în Turcia

Cincizeci şi una de persoane au murit şi alte 71 au fost rănite luni, în urma cutremurului cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter, care a afectat provincia Elazig din estul Turciei, a declarat un oficial local.

456 afișări
Imaginea articolului Cutremur violent în Turcia

Cutremur violent în Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Numărul victimelor a ajuns la 51", a precizat un oficial din cadrul celulei de criză înfiinţată de autorităţile regionale.

Victimele s-au înregistrat în cinci sate apropiate de epicentrul localizat la Karakocan, în provincia traversată de falia seismică activă a Anatoliei orientale, a precizat guvernoratul din Elazig, pe site-ul său.

Potrivit guvernatorului Muammer Erol, citat de posturile de televiziune, echipele de intervenţie au intrat în toate zonele sinistrate. "Răniţii sunt trataţi în spitale", a declarat el, citat de CNN-Turk, adăugând că într-un cătun echipele încearcă să scoată dintre dărâmături patru persoane.

Potrivit lui Bekir Yanilmaz, primarul unuia dintre satele afectate de seism, Kovancilar, printre victime se află şi copii.

Seismul, produs la ora 04.32 (04.32, ora României), a avut epicentrul în apropierea localităţii Karakocan, din provincia Elazig, a precizat observatorul seismologic Kandilli, din Istanbul, pe site-ul său. Între timp s-au înregistrat aproximativ 20 de replici seismice.

Locuinţele din satele acestei regiuni sunt construite în general din chirpici şi sunt puţin rezistente la cutremure. Potrivit oficialilor locali citaţi de televiziuni, bilanţul ar putea creşte în continuare.

Echipele de intervenţie caută supraviţeuitori în satul Okcular cu 800 de locuitori, unde circa 30 de locuinţe s-au prăbuşit, în timp ce ambulanţele transportau răniţi la spitalul din Elazig.

O unitate de jandarmi a stabilit un perimetru de securitat în jurul satului situat pe versantul unui munte.

O echipă a Semilunii Roşii a ajuns de asemenea în sat şi a început să distribuie pături şi alimente calde localnicilor, care participă la rândul lor la căutarea supravieţuiotrilor, în pofida frigului.

În urma cutremurului au murit numeroase animale.

În cursul zilei, zona sinistrată va fi vizitată de patru miniştri, potrivit agenţiei Anatolia.

Cutremurele cu victime sunt frecvente în Turcia, stat traversat de mai multe falii seismice active. Două astfel de cutremure s-au soldat cu 20.000 de morţi în august şi noiembrie 1999 în nord-vestul ţării, cu populaţie mai densă.

Provincia Elazig este situată pe falia Anatoliei orientale şi este afectată frecvent de cutremure.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici