Damascul a încercat să cumpere material elveţian destinat creării de arme de distrugere în masă

Siria a încercat să achiziţioneze în mai multe rânduri material elveţian destinat creării de arme de distrugere în masă, şi anume o pompă de vid, valve şi un bioreactor, antrenând o blocare a acestor vânzări de către autorităţile elveţiene, a anunţat o purtătoare de cuvânt.

174 afișări
Imaginea articolului Damascul a încercat să cumpere material elveţian destinat creării de arme de distrugere în masă

Damascul a încercat să cumpere material elveţian destinat creării de arme de distrugere în masă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Începând din 1998, asemenea solicitări de exportare a unor materiale sensibile, oferite de firme elveţiene, au fost respinse în 14 rânduri la controale privind exportul de material de război ale Secretariatului de Stat pentru Economie (SECO), a declarat luni pentru agenţia ATS o purtătoare de cuvânt a acestei instituţii, Marie Avet. Ea confirma astfel informaţii pentru ziarele de limbă germană Tages-Anzeiger şi Bund, care au la bază documente dezvăluite de WikiLeaks.

Avet a precizat pentru AFP că regimul de control al exportului de materiale sensibile impus producătorilor elveţieni poate viza materiale relativ ieftine. În total, cele 14 refuzuri însumau vânzări în valoare de 1,7 milioane de franci elveţieni (1,38 de milioane de euro), a precizat ea.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, aceste bunuri ar putea fi utilizate atât în scopuri civile, cât şi militare. "Au existat motive să se creadă" că acestea puteau permite fabricarea de arme de distrugere în masă, a explicat Avet. În ultimii cinci ani, nicio licenţă de export nu a fost acordată în vederea exportării unor asemenea mărfuri către Siria, potrivit purtătoarei de cuvânt.

Damascul a încercat să abordeze producători elveţieni prin intermediul unor firme-paravan. Într-un caz, evocat în documente dezvăluite de WikiLeaks, o "ţară parteneră" este cea care a informat SECO care era scopul real al utilizării acestor bunuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici