David Cameron cataloghează "complet inoportune" criticile Bruxelles-ului pe tema migrării

Premierul britanic David Cameron, care vrea să înăsprească politica socială faţă de anumiţi imigranţi europeni, a denunţat joi seara critici "complet inoportune" din partea unor "oficiali europeni care nu sunt aleşi".

323 afișări
Imaginea articolului David Cameron cataloghează "complet inoportune" criticile Bruxelles-ului pe tema migrării

David Cameron (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Abia sosit la Vilnius, unde a participat la summitul Uniunii Europene cu şase foste republici sovietice, Cameron a postat un mesaj pe Twitter, într-o ofensivă hotărâtă. "Am evocat comentariile comisarului Andor cu @BarrosoEU (Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene), complet inoportune (venind) din partea unor oficiali care nu sunt aleşi, care se plâng cu privire la preocupări legitime", a scris el.

Un purtător de cuvânt al premierului a mers şi mai departe, declarând că afirmaţiile lui Laszlo Andor, comisarul european pentru Muncă, sunt "prost alese pentru cineva care este plătit de contribuabili britanici şi europeni".

Andor a catalogat, pentru BBC, drept o "reacţie nefericită şi excesivă" declaraţiiile lui Cameron pe tema migrării. "Acest lucru riscă să acrediteze Marea Britanie ca pe răutăciosul Uniunii Europene", a avertizat comisarul ungur, catalogând ca "isterică" dezbaterea din Marea Britanie asupra migrării.

"Comisia Europeană şi comisarii au deplină legitimitate să-şi exprime punctul de vedere, la fel ca oficialii politici naţionali", a declarat vineri, la Bruxelles, Pia Ahrenkilde Hansen, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

"Membrii Comisiei sunt propuşi de către guvernele democratic alese ale statelor membre şi sunt confirmaţi de către Parlamentul European (PE) democratic ales", a subliniat ea. Hansen a adăugat că CE îşi exercită rolul şi veghează la examinarea "în deplină obictivitate" a preocupărilor exprimate de către un stat al Uniunii sau altul.

Cameron a pledat miercuri pentru înăsprirea regulilor de alocare a ajutoarelor sociale imigranţilor europeni, cu puţin timp înainte de deschiderea completă a pieţei muncii pentru români şi bulgari, atrăgându-şi critici din partea autorităţilor europene de la Bruxelles.

"Libera circulaţie nu este negociabilă", a subliniat vicepreşedinta Comisiei însărcinată cu Justiţia Viviane Reding. "Acesta este un drept fundamental în tratatele europene", a insistat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei, după ce a purtat o convorbire telefonică cu premierul britanic, precizând că legislaţia europeană prevedea deja anumite restricţii.

În cursul cinei de la Vilnius, joi, Cameron a încercat, aşa cum a anunţat, să îşi convingă partenerii europeni de imposibilitatea integrării noilor ţări membre fără o revizuire a principiului liberei circulaţii a persoanelor.

El a fost susţinut de către ministrul său de Externe William Hague, care a apreciat că Marea Britanie este "una dintre ţările cele mai generoase şi deschise din lume" şi că termenul "răutăcios" este "inacceptabil".

"Dar va fi necesar să ne asigurăm că, iar alte ţări europene doresc şi ele acest lucru, dacă oamenii au dreptul să circule liber în UE, atunci să o facă pentru a munci, ci nu pentru a cere ajutoare sociale în altă ţară", a declarat el pentru Channel 4.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici