David Cameron, în dezacord cu Papa Francisc asupra dreptului de a face glume pe seama unei religii

O societate liberă are dreptul de a face glume pe seama unei religii, a apreciat, duminică, premierul britanic, David Cameron, după ce Papa Francisc a considerat, joi, că libertatea de exprimare nu autorizează insultarea credinţei altora.

1819 afișări
Imaginea articolului David Cameron, în dezacord cu Papa Francisc asupra dreptului de a face glume pe seama unei religii

David Cameron, în dezacord cu Papa Francisc asupra dreptului de a face glume pe seama unei religii

"Cred că, într-o societate liberă, există dreptul de a face glume pe seama credinţei religioase a altora", a declarat David Cameron într-un interviu pentru CBS. "Sunt creştin. Dacă cineva spune ceva ofensator despre Isus, aş putea să consider că a făcut o insultă, dar, într-o societate liberă, nu am dreptul de a-mi dezlănţui răzbunarea asupra" acestei persoane.

"Trebuie să acceptăm că publicaţiile, revistele pot publica lucruri care sunt ofensatoare pentru unii, atât timp cât aceastea se înscriu în cadrul legislaţiei", a continuat şeful Guvernului britanic, care s-a întâlnit cu preşedintele american, vineri, la Washington.

"Treaba mea nu este de a spune unei publicaţii ce poate sau ce nu poate să publice. Treaba mea este de a face în aşa fel încât legea să fie respectată" de către presă.

Papa Francisc a intervenit, joi, în dezbaterea privind libertatea de exprimare, lansată după atentatul sângeros de la sediul din Paris al revistei satirice franceze Charlie Hebdo, apreciind că acest "drept fundamental" nu autorizează "insultarea" credinţei altora.

Libertatea de exprimare este un "drept fundamental", a subliniat el.

"Nu poţi omorî în numele religiei! (...) Este o aberaţie", a adăugat Papa Francisc, continuând, totuşi, că libertatea de exprimare poate permite totul şi trebuie să fie exercitată "fără a ofensa".

"Pentru că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poţi provoca, nu poţi insulta credinţa altora, nu o poţi lua în derâdere", a insistat Suveranul Pontif.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici