David Cameron, primit de Obama la Casa Albă, a promis progrese în domeniul securităţii cibernetice

Premierul britanic David Cameron, primit joi la Casa Albă de către preşedintele american Barack Obama, a promis progrese în domeniul securităţii cibernetice, "noua ameninţare" la adresa companiilor şi ţărilor.

239 afișări
Imaginea articolului David Cameron, primit de Obama la Casa Albă, a promis progrese în domeniul securităţii cibernetice

David Cameron, primit de Obama la Casa Albă, a promis progrese în domeniul securităţii cibernetice (Imagine: mediafax Foto/AFP)

Cei doi lideri, a căror întâlnire a avut loc la o săptămână de la atacurile sângeroase de la Paris, şi-au afişat, într-un articol publicat în The Times, voinţa de a face front comun împotriva terorismului şi de a apăra "libertatea de exprimare, statul de drept şi instituţiile democratice robuste".

Într-o înregistrare video postată pe Twitter cu câteva ore înainte de sosirea sa la Casa Albă, unde a luat joi seara o cină de lucru împreună cu Obama, Cameron a promis "anunţuri importante" în domeniul securităţii cibernetice.

Evocând atacuri "ale teroriştilor, comise uneori de către firme, alteori chiar de către state, ca în cazul Coreei de Nord", el a apreciat indispensabil ca Statele Unite şi Marea Britanie să coopereze în privinţa acestei "noi ameninţări".

Cei doi lideri urmează să susţină vineri o conferinţă de presă comună, după ce vor discuta în Biroul Oval.

Obama, în vârstă de 53 de ani, intră în a doua jumătate a mandatului la Casa Albă, pe când Cameron, în vârstă de 48 de ani, se pregăteşte pentru alegerile generale din mai, care se anunţă extrem de strânse.

La începutul săptămânii, Cameron şi-a reafirmat voinţa de a consolida posibilităţile juridice de a interceptare a comunicaţiilor dintre suspecţi în cazuri de terorism.

Problema gradului cooperării unor giganţi americani ai Internetului ca Facebook, Twitter sau Google în vederea depistării unor eventuale ameninţări cu atentate, urmează să fie de asemenea abordată.

Întrebat despre acest punct joi, Josh Earnest, un purtător de cuvânt al lui Obama, a răspuns evaziv. "Este necesar să se găsească un echilibru între necesitatea ca Guvernul şi agenţiile de informaţii să obţină un anumit număr de informaţii (...) şi importanţa ca guvernele să protejeze viaţa privată a cetăţenilor lor", a declarat el.

Subiectul este sensibil în Statele Unite, după dezvăluirile lui Edward Snowden, în iunie 2013, despre vastele programe de colectare de date ale Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA). O reformă a aparatului de supraveghere american a fost lansată, dar nu a reuşit, până în prezent.

Cameron şi Obama şi-au afişat, în articolul comun, hotărârea de a continua să răspundă "actelor agresive" ale Rusiei în Ucraina. Recenta recrudescenţă a luptelor în estul separatist prorus ar putea, în opinia Kievului, să conducă la un "război continental la scară mare".

Pe frontul economic, preşedintele american şi premierul britanic urmează să abordeze negocierile dificile cu privire la un viitor acord de liber-schimb între Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), care ar putea, după ei, să "ofere noi oportunităţi de muncă unor milioane de persoane" de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Comisarul european însărcinat cu Comerţul Cecilia Malmström a avertizat în legătură cu optimismul afişat de către liderii europeni, care au evocat în decembrie o posibilă semnare în 2015. "Conform celui mai bun scenariu", doar "osatura" unui acord ar putea să fie gata până la sfârşitul anului, a spus ea.

Prăbuşirea preţului petrolului, dosarul nuclear iranian, securitatea cibernetică sau lupta împotriva Ebola în Africa de Vest urmează, să fie, de asemenea, abordate de cei doi lideri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici