De la fiul unui fermier la funcţia de premier. Cine este Yoshihide Suga, viitorul prim-ministru al Japoniei

  • În timp ce majoritatea parlamentarilor japonezi de seamă provin din familii politice de elită, Suga este fiul unui fermier de căpşuni
  • La 71 de ani, este chiar mai în vârstă decât Shinzo Abe, care a anunţat brusc la sfârşitul lunii august că demisionează din funcţia de prim-ministru din motive ce privesc sănătatea sa, relatează New York Times.
  • Călătoria sa politică a început când a lucrat la o campanie electorală parlamentară la scurt timp după ce a absolvit Universitatea Hosei din Tokyo.
2587 afișări
Imaginea articolului De la fiul unui fermier la funcţia de premier. Cine este Yoshihide Suga, viitorul prim-ministru al Japoniei

De la fiul unui fermier la funcţia de premier. Cine este Yoshihide Suga, viitorul prim-ministru al Japoniei

Ulterior a lucrat ca secretar la un parlamentar al Partidului Liberal Democrat (PLD), înainte de a-şi începe propria carieră politică. A fost ales în Consiliul municipal Yokohama în 1987, iar în 1996 a fost ales în parlamentul japonez pentru prima dată, relatează BBC.

În 2005, prim-ministrul Junichiro Koizumi l-a numit vice-ministru pentru afaceri interne şi comunicare.

În anul următor, succesorul lui Koizumi, Shinzo Abe, la promovat la funcţia de ministru cu trei posturi în cabinet, pe care le-a deţinut până în 2007. Relaţia sa cu domnul Abe a continuat când acesta din urmă s-a întors ca prim-ministru în 2012.

În ultimii opt ani, „mâna dreaptă” a domnului Abe a rămas în centrul atenţiei cu briefinguri media de două ori pe zi şi cu reputaţia de a gestiona birocraţia complexă a Japoniei.

Ca faţă publică a administraţiei, el a avut sarcina de a dezvălui numele noii ere imperiale în 2019, când s-a confirmat că împăratul Akihito se retrage. Noua eră sub împăratul Naruhito urma să fie numită Reiwa - „frumoasă armonie” - a anunţat domnul Suga, câştigându-i porecla afectuoasă „Unchiul Reiwa”.

Când Shinzo Abe a anunţat la 28 august anul acesta că va renunţa la funcţia de lider, domnul Suga era de aşteptat să conducă cursa pentru a-l succeda.

Până când şi-a anunţat oficial candidatura la 2 septembrie, fracţiunile conducătoare ale partidului şi arătat sprijinul. Cu acest sprijin, domnul Suga a făcut istorie la 14 septembrie, devenind primul lider LDP care nu aparţine unei fracţiuni de partid sau a unei dinastii politice, deschizând calea pentru alegerea sa oficială ca prim-ministru.

După mandatul domnului Abe, cel mai longeviv lider din Japonia, Yoshihide Suga reprezintă potenţialul de continuitate şi stabilitate, spun specialiştii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici