De pe stradă, direct la închisoare? O altă ţară europeană propune măsuri dure pentru cei care sfidează noile reguli

  • Ca şi românii, mulţi francezi sfidează noile reguli
  • Amenzile cresc şi procedurile judiciare se accelerează
  • Poţi ajunge de pe stradă direct la închisoare
4038 afișări
Imaginea articolului De pe stradă, direct la închisoare? O altă ţară europeană propune măsuri dure pentru cei care sfidează noile reguli

Sursa: Profimedia Images

Pentru a domoli spiritul de frondă latină al celor care nu iau în serios regulile de izolare, Adunarea Naţională din Franţa a votat sâmbătă seara un text care înăspreşte sancţiunile. Până ieri, primeai o amendă de 135 euro (375 în caz de recidivă) pentru deplasări neautorizate. De marţi până vineri, 900 000 controale s-au soldat cu 38 994 amenzi.

Însă câteva parchete au venit cu propunerea de a adăuga fapta de ”punere în pericol a vieţii altuia”, care atrage pedepse de până la un an închisoare şi 15 000 euro amendă penală. Eric Maurel, procuror al Republicii din Nîmes declară: ”Am dat de vineri instrucţiunea de a aplica această sancţiune, însă cu discernământ, adică doar dacă o persoană a fost deja amendată, demonstrând astfel că sfidează cu rea-voinţă interdicţiile.” La Lyon, două din cele patru persoane arestate vineri au fost deja deferite justiţiei. Sunt de azi în arest la domiciliu şi vor fi judecate ulterior. Lângă Paris, poliţia a încercat să disperseze un grup de şase tineri. Unul dintre aceştia a aruncat cu doze de bere în agenţii de ordine. E arestat şi va fi judecat încă de luni. La Béthune, lângă Calais un alt tânăr de 20 ani, băut sau drogat, i-a scuipat şi i-a ameninţat cu moartea pe poliţiştii care îl împiedicau să se ducă la prieteni. Arestat, de dimineaţă nu îşi mai amintea nimic. Judecătorii i-au dat 6 luni cu executare, sărind peste arestul preventiv, pentru a nu spori riscurile de contaminare în acel mediu.

Parlamentarii au instaurat aseară starea de urgenţă sanitară. Amenda de bază rămâne aceeaşi, dar o recidivă în următoarele 15 zile o creşte la 1500 euro. Trei amenzi în 30 zile atrag 6 luni cu executare şi 3750 euro amendă penală, la care se adaugă muncă în folosul comunităţii. Măsurile urmează a fi votate în această duminică şi aplicabile de luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici