Decizia Olandei privind Bulgaria şi România este motivată de probleme interne, afirmă Sofia

Ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a declarat vineri că opoziţia Olandei faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este motivată de probleme interne.

178 afișări

"Olanda are o problemă de politică internă" legată de relaţiile în interiorul coaliţiei guvernamentale, a afirmat el.

"Nu putem să influenţăm deciziile politice sau nu putem să le influenţăm decât până la un anumit nivel", a adăugat ministrul.

"Bulgaria şi România au îndeplinit toate criteriile tehnice de aderare, ceea ce a fost confirmat de toate misiunile experţilor" şi a fost recunoscut la ultimul Consiliu al miniştrilor Afacerilor Interne şi Justiţiei din UE, a amintit ministrul bulgar.

Bulgaria spera să poată adera anul acesta la spaţiul Schengen, chiar dacă ar fi vorba despre o aderare în etape, aşa cum au propus Germania şi Franţa.

Sofia aştepta o decizie a miniştrilor Afacerilor Interne şi Justiţiei din UE, în cadrul unei reuniuni de săptămâna viitoare la Bruxelles, de deschidere a frontierelor aeriene şi maritime ale spaţiului Schengen pentru Bulgaria şi România.

Olanda a anunţat însă vineri că se va opune chiar şi aderării parţiale a României şi Bulgariei la Schengen. "S-a decis în Guvern că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei", a declarat pentru AFP Elaine de Boer, purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei, Gerd Leers. "Nu vom aproba nici măcar intrarea parţială", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

"Guvernul a spus că nu vrea în nici o manieră ca (spaţiul Schengen-n.r.) să fie deschis şi, prin urmare, nu vom aproba nici măcar intrarea parţială" a României şi Bulgariei, a subliniat ea.

"În numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevăzută săptămâna viitoare la Bruxelles", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici