Demisii în Guvernul macedonean după violenţele din weekend

Premierul macedonean Nikola Gruevski i-a demis marţi seara pe ministrul de Interne şi pe şeful Serviciului de Contraspionaj, un gest considerat drept o concesie majoră pentru opoziţie, care a lansat un scandal legat de interceptări ilegale, anunţă agenţia oficială de presă MIA, citată de Reuters.

177 afișări
Imaginea articolului Demisii în Guvernul macedonean după violenţele din weekend

Demisii în Guvernul macedonean după violenţele din weekend

Demisiile ministrului de Interne Gordana Jankulovska şi şefului Serviciului de Contraspionaj Saso Mijalkov au intervenit după un weekend agitat la Kumanovo, în nordul ţării, unde 22 de persoane, între care opt poliţişti, au fost ucise în urma unor între poliţie şi bărbaţi prezentaţi de autorităţile de la Skopje drept "terorişti".

Împrejurimile oraşului Kumanovo, la aproximativ 40 de kilometri nord de capitala Skopje, au fost teatrul unor confruntări între forţele guvernamentale şi separatiştii albanofoni în 2001. De atunci, Guvernul acuză grupări armate din Kosovo că efectuează incursiuni în teritoriul macedonean.

Dar, potrivit opoziţiei, violenţele din acest weekend sunt o "diversiune" orchestrată de putere pentru a trece în plan secund scandalurile legate de interceptări ilegale şi abuz de putere care afectează Guvernul conservator.

"Îi cer lui Nikola Gruevski să explice imediat cine, cum şi cu ce scop încearcă să destabilizeze Macedonia. Acest scenariu sumbru va eşua, deoarece cetăţenii ştiu cine profită de el", agita apele încă de sâmbătă şeful opoziţiei social-democrate, Zoran Zaev.

De mai multe luni, opoziţia, care pregăteşte o manifestaţie naţională pentru 17 mai, acuză Guvernul că practică o supraveghere ilegală la "scară industrială" şi reclamă demisia lui Gruevski, aflat la putere de nouă ani.

Zaev spune că deţine înregistrări cu interceptarea unor judecători şi jurnalişti, însă Guvernul de la Skopje afirmă că acestea sunt fabricate de servicii de spionaj din străinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici