Deraierea trenului din India, cauzată de un sabotaj al maoiştilor - VIDEO

O grupare susţinută de mişcarea maoistă indiană a revendicat deraierea unui tren, vineri, în estul ţării, în timpul căreia au murit 71 de persoane, potrivit unui nou bilanţ, a anunţat agenţia Press Trust of India (PTI).

42 afișări
Imaginea articolului Deraierea trenului din India, cauzată de un sabotaj al maoiştilor - VIDEO

Deraierea trenului din India, cauzată de un sabotaj al maoiştilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comitetul poporului împotriva atrocităţilor poliţiei" (PCPA) a revendicat sabotarea unei garnituri de tren expres care asigura legătura între Calcutta şi Mumbai, într-un apel telefonic primit de TPI.

Potrivit unui nou bilanţ, furnizat de poliţie, cel puţin 71 de persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite.

Un bilanţ precedent anunţa 65 de morţi. "Echipele de salvare au anunţat că au fost găsite 65 de cadavre", a declarat inspectorul general al poliţiei din provincia Benegalul Occidental, Surajit Purakayastha, adăugând că, în compartimentele dislocate ar putea fi găsite alte cadavre.

Echipe de medici încercau să acorde îngrijiri răniţilor, la faţa locului, în timp ce persoanele grav rănite erau evacuate cu elicoptere ale armatei.

Accidentul s-a produs către ora locală 01.30 (23.00, ora României), în districtul West Midnapore, un fief maoist, la aproximativ 135 de kilometri vest de Calcutta, capitala Bengalului Occidental. Trenul, plin cu pasageri adormiţi, a deraiat şi s-a lovit de un tren de marfă.

Primele informaţii făceau referire la ipoteza unei explozii care a produs deraierea, însă surse din poliţie au anunţat că existau dovezi potrivit cărora au fost ridicate plăcile metalice utilizate pentru unirea secţiunilor de cale ferată.

"Este un act evident de sabotaj. Maoiştii sunt cei care l-au comis", a declarat şeful poliţiei din Bengalul Occidental. Anterior, el anunţa că la locul accidentului au fost găsite materiale de propagandă maoiste.

Un supravieţuitor, Ranjit Ganguly, care se îndrepta către Mumbai pentru o vacanţă cu familia, a declarat că a fost aruncat din vagon din cauza violenţei şocului, fiica şi fiul lui fiind, în continuare, prinşi înăuntru.

Ministrul Transporturilor Feroviare, Mamata Bannerjee, care a efectuat o vizită la locul accidentului, declara anterior că suspectează un act al rebeliunii de extremă stânga.

Guvernul riscă se confrunte cu o nouă presiune din partea opiniei publice în vederea revizuirii strategiei de luptă împotriva rebelilor, din cauza eşecurilor înregistrate până în prezent. Statul a refuzat să facă apel la armată, preferând să recurgă la poliţie şi la forţele paramilitare.

Rebelii maoişti, activi din 1967, sunt prezenţi în nordul şi estul Indiei

Aceşti insurgenţi, al căror număr este estimat între 10.000 şi 20.000, susţin că luptă pentru apărarea ţăranilor fără pământ şi a minorităţilor locale.

În încercarea de a-i scoate din fieful lor, Guvernul a lansat, cu câteva luni în urmă, o vastă operaţiune în şase state, în care sunt implicaţi 56.000 de membri ai forţelor paramilitare, susţinuţi de poliţia locală. Operaţiunea a fost intitulată "Vânătoarea verde", o trimitere la jungla în care se ascund rebelii maoişti.

Potrivit premierului Manmohan Singh, rebeliunea maoistă constituie principala ameninţare la adresa securităţii interne. Aceasta controlează teritorii importante, în special în zonele rurale, care nu au avut niciun beneficiu de pe urma dezvoltării economice a Indiei.

Peste 600 de persoane au fost ucise anul trecut, în atacuri atribuite maoiştilor. Guvernul a interzis această mişcare în 2009, iar în prezent aceasta este considerată "teroristă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici