Dezvăluiri despre Margaret Thatcher: Fostul premier britanic a folosit lucruri personale la amenajarea reşedinţei guvernamentale pentru a economisi bani publici

Fostul premier britanic Margaret Thatcher s-a dovedit foarte economă atunci când s-a mutat la Downing Street în 1971, folosindu-şi lucrurile personale pentru amenajarea reşedinţei guvernamentale, potrivit unor documente de arhivă publicate vineri.

674 afișări
Imaginea articolului Dezvăluiri despre Margaret Thatcher: Fostul premier britanic a folosit lucruri personale la amenajarea reşedinţei guvernamentale pentru a economisi bani publici

Dezvăluiri despre Margaret Thatcher: Fostul premier britanic a folosit lucruri personale la amenajarea reşedinţei guvernamentale pentru a economisi bani publici (Imagine: Mediafax foto/AFP)

În momentul în care s-a mutat la Downing Street în 1979, valoarea totală a lucrărilor de renovare a fost evaluată la 1.836 de lire sterline. Această sumă includea, între altele, 19 lire sterline pentru o masă de călcat, 464 de lire sterline pentru înlocuirea lenjeriilor şi pernelor şi 209 lire sterline pentru veselă.

Această sumă este "incredibil de crezut" , a apreciat un asistent al premierului într-o notă. "Absolut", i-a răspuns Thatcher. "Pot să îmi folosesc lucrurile personale şi propria veselă. Voi plăti pentru masa de călcat şi alte lucruri. Avem suficiente lenjerii pentru o singură cameră pe care o folosim", a adăugat ea în această notă semnată cu iniţialele MT.

Pe de altă parte, potrivit aceloraşi documente de arhivă, anturajul "Doamnei de Fier" a supravegheat, în timpul unui dejun franco-britanic din 1981, ca premierul să stea "cât mai departe posibil" de un ministru francez comunist.

Acest dejun de lucru, la care au participat în principal preşedintele francez François Mitterrand, ministrul transporturilor, comunistul Charles Fiterman, şi Thatcher, a fost organizat la Downing Street în septembrie 1981, la câteva luni de la intrarea comuniştilor în Guvernul francez.

"Problema subiectelor sensibile nu este imposibil de depăşit", potrivit unei note interne britanice din 3 septembrie 1981. "Am putea de exemplu să îl aşezăm pe Domnul Fiterman cât mai departe posibil de premierul (britanic) şi de preşedintele Mitterrand".

Această propunere de aşezare la masă a fost respectată deşi Fiterman era cel mai important membru al delegaţiei ce îl însoţea pe Mitterand şi în timp ce urma să fie dezbătut proiectul privind tunelul pe sub Canalul Mânecii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici