Dick Marty regretă că România nu a prezentat adevărul despre colaborarea cu CIA

Fostul raportor APCE Dick Marty, autorul unui raport din 2007 despre închisorile CIA din Europa, şi-a exprimat "regretul" că autorităţile române nu au prezentat adevărul despre colaborarea cu Agenţia Centrală de Informaţii americană.

472 afișări
Imaginea articolului Dick Marty regretă că România nu a prezentat adevărul despre colaborarea cu CIA

Dick Marty (Imagine: Mediafax Foto/ AFP)

"Regret că sarcina aflării adevărului nu a fost îndeplinită de autorităţile politice sau judiciare, ci de presă", afirmă politicianul şi juristul elveţian. "Nu a fost nicio anchetă judiciară serioasă în România până acum", insistă Marty.

"În urmă cu cinci ani, noi prezentaserăm dovezi substanţiale despre închisoarea secretă din România. Au urmat ani de negări la nivel oficial. Dar dinamica adevărului şi-a continuat drumul", adaugă fostul raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În 2007, Marty a publicat un raport care susţinea că Polonia şi România au găzduit centre secrete de detenţie ale CIA în perioada 2003 - 2005.

Potrivit Associated Press şi postului german ARD, fosta închisoare CIA din România ar fi funcţionat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Reprezentanţii ORNISS susţin însă că, de la sfârşitul anului 2002, clădirea în care se presupune că ar fi existat aceste închisori a servit în exclusivitate ca sediu al instituţiei şi nu ca un centru de detenţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici