Diplomaţi şi personalităţi au făcut apel la eliberarea pilotului de elicopter Nadia Savcenko

Diplomaţi şi personalităţi au făcut apel, luni, la eliberarea Nadiei Savcenko, un pilot de elicopter şi deputat din Ucraina deţinută în Rusia şi aflată de 22 de zile în greva foamei.

296 afișări
Imaginea articolului Diplomaţi şi personalităţi au făcut apel la eliberarea pilotului de elicopter Nadia Savcenko

Diplomaţi şi personalităţi au făcut apel la eliberarea pilotului de elicopter Nadia Savcenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Faceţi eforturi acum în pofida sărbătorilor şi agendelor voastre. Avem foarte puţin timp pentru a o salva pe Nadia", a făcut apel fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, într-un mesaj adresat liderilor internaţionali şi preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

"Aceste zile sunt cele mai critice pentru sănătatea Nadiei", a adăugat Timoşenko, care s-a aflat în repetate rânduri în greva foamei pe când era deţinută pentru motive considerate politice de către regimul prorus al lui Viktor Ianukovici înlăturat de la putere în februarie.

Nadia Savcenko a intrat la jumătatea lui decembrie în greva foamei pentru a denunţa lipsa îngrijirilor medicale.

"Familia Savcenko are nevoie de ea înainte de Crăciunul" ortodox sărbătorit la 7 ianuarie, a scris pe Twitter ambasadorul american în Ucraina, Geoffrey Pyatt.

"Eliberaţi-o pe Savcenko deoarece răpirea şi maltratarea prizonierilor de război (...), în pofida statutului de parlamentar, este un lucru rău", a adăugat ambasadorul canadian Roman Waschuk.

Arestată la începutul lui iulie în teritoriul rus, potrivit Moscovei - ucrainenii afirmă că ea a fost capturată şi predată de către separatişti -, Nadia Savcenko a fost acuzată de uciderea deliberată a doi jurnalişti ai televiziunii publice ruse în estul Ucrainei, la jumătatea lui iunie.

Potrivit acuzării, ea ar fi transmis prin telefon poziţia acestora armatei ucrainene.

Justiţia rusă a prelungit perioada ei de detenţie până la 13 februarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici