Diplomaţia din Marea Britanie îşi cere scuze pentru că a refuzat să angajeze homosexuali

  • Diplomaţia britanică a transmis scuze publice luni, 5 iulie, pentru că a interzis recrutarea homosexualilor până în 1991.
  • Interdicţia de a recruta persoane LGBT a fost impusă de teama că vor fi mai vulnerabile la şantaj decât heterosexualii.
  • Scuzele publice vin în ajunul unei conferinţe a Coaliţiei Interguvernamentale pentru Drepturi Egale (ERC), găzduită de Marea Britanie marţi şi miercuri.
442 afișări
Imaginea articolului Diplomaţia din Marea Britanie îşi cere scuze pentru că a refuzat să angajeze homosexuali
Diplomaţia britanică a transmis scuze publice luni, 5 iulie, pentru că a interzis recrutarea homosexualilor până în 1991, o abordare „greşită” care a privat Regatul Unit de unele dintre „cele mai mari talente” ale sale, notează Le Figaro.
 
La 30 de ani de la ridicarea interdicţiei, în iulie 1991, Philip Barton, subsecretar permanent în Ministerul de Externe şi şef al Serviciului diplomatic, şi-a cerut scuze. 
 
"Vreau să-mi cer scuze public pentru această interdicţie şi impactul pe care l-a avut asupra personalului nostru LGBT şi a celor dragi, aici, în Marea Britanie şi în străinătate", a spus Philip Barton într-un mesaj către angajaţii corpului diplomatic.
 
Relaţiile de acelaşi sex au fost dezincriminate în 1967 în Marea Britanie. Dar interdicţia de a recruta persoane LGBT a fost impusă de teama că vor fi mai vulnerabile la şantaj decât heterosexualii. Această teamă fusese alimentată de mai multe scandaluri de spionaj, precum cel al lui John Vassall, un angajat gay al Ambasadei Britanice la Moscova care a fost prins de sovietici. L-au şantajat şi l-au forţat să transmită secrete KGB-ului. Arestat în 1962, a fost condamnat la 18 ani de închisoare.
 
Interdicţia a fost în vigoare, deoarece exista percepţia că persoanele LGBT erau mai vulnerabile la şantaj decât heterosexualii şi, prin urmare, prezentau un risc de securitate. Din cauza acestei viziuni greşite, carierele au fost întrerupte sau oprite înainte ca acestea să poată începe. Şi serviciul diplomatic s-a lipsit, fără îndoială, de unele dintre cele mai mari talente din Marea Britanie”, a mai spus acesta.
 
Ministrul de Externe Dominic Raab şi-a exprimat „recunoştinţa” faţă de „diplomaţii LGBT britanici, din trecut şi din prezent, care reprezintă ţara noastră atât de strălucit şi promovează valorile noastre în lume”. 
 
Scuzele publice vin în ajunul unei conferinţe a Coaliţiei Interguvernamentale pentru Drepturi Egale (ERC), găzduită de Marea Britanie marţi şi miercuri.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici