Directorul serviciului bulgar de luptă împotriva mafiei, inculpat pentru corupţie

Directorul serviciului bulgar de luptă împotriva criminalităţii organizate (GDBOP), Stanimir Florov, a fost inculpat vineri pentru corupţie, pentru fapte comise înainte de preluarea acestei funcţii, a anunţat Parchetul din Sofia.

118 afișări
Imaginea articolului Directorul serviciului bulgar de luptă împotriva mafiei, inculpat pentru corupţie

Directorul serviciului bulgar de luptă împotriva mafiei, inculpat pentru corupţie (Imagine: Shutterstock)

La începutul anilor 2000, Stanimir Florov, la vremea respectivă agent GDBOP, ar fi întreţinut relaţii cu persoane implicate în contrabandă şi în traficul de droguri, potrivit câtorva zeci de documente secrete aparţinând Serviciului de Securitate al preşedintelui, trimise anonim, prin e-mail, Parchetului din Sofia.

Florov a fost numit la conducerea GDBOP în 2009.

Documentele, evocate în presa bulgară, s-au dovedit autentice, potrivit parchetului, care efectuează în paralel o anchetă privind scurgeri de informaţii secrete.

Potrivit Parchetului, aceste documente conţin "date privind primirea (de către Florov) a unor sume de bani deosebit de mari, constituind un caz extrem de grav".

Stanimir Florov ar fi protejat, în perioada 1999-2002 traficanţi de droguri, pe care s-ar fi angajat să îi avertizeze cu privire la acţiuni plănuite de către poliţie, primind de fiecare dată, în schimbul acestui serviciu, suma de 20.000 de mărci germane (aproximativ 10.000 de euro), şi să verifice dacă maşini furate erau căutate de Interpol în spaţiul Schengen.

Aceste documente compromiţătoare pentru Stanimir Florov îl ating în mod indirect pe fostul ministru de Interne Ţvetan Ţvetanov, în perioada în care Florov se afla la conducerea unuia dintre cele mai importante servicii din cadrul ministerului.

Apărut cu aproximativ trei săptămâni înainte de alegerile legislative anticipate de la 12 mai, acesta este al doilea caz, în decurs de cinci zile, care îl vizează pe Ţvetan Ţvetanov, în prezent şeful campaniei partidului conservator bulgar GERB, condus de fostul premier demisionar Boiko Borisov.

Parchetul a consolidat, la 15 aprilie, suspiciuni formulate de către socialişti vizându-l pe fostul ministru de Interne, care ar fi pus sub ascultare, fără mandat, oficiali de rang înalt şi oameni politici, începând din 2009. Rezultatele anchetei parchetului, acoperind perioada septembrie 2009-martie 2013, au fost transmise Comisiei Europene (CE).

Potrivit ultimelor sondaje, GERB se află în continuare într-o poziţie bună în vederea câştigării alegerilor, dar fără să obţină o majoritate absolută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici