Divergenţă între Donald Tusk şi Viktor Orban pe tema Ucrainei

O divergenţă pe tema Ucrainei a apărut, joi, în cadrul conferinţei Globsec de la Bratislava, între premierul polonez Donald Tusk şi omologul său ungar Viktor Orban, relatează Le Monde, în ediţia electronică.

797 afișări
Imaginea articolului Divergenţă între Donald Tusk şi Viktor Orban pe tema Ucrainei

Divergenţă între Donald Tusk şi Viktor Orban pe tema Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu câteva zile înainte, Viktor Orban a sugerat că cei 200.000 de ungari care locuiesc în Ucraina ar putea pretinde autonomie. Donald Tusk a calificat aceste declaraţii drept deplasate şi deranjante".

La Bratislava, Orban s-a mulţumit să reclame respectarea drepturilor minorităţilor. "Maghiarii care trăiesc în Ucraina vor defini ei înşişi ce instituţii democratice vor", a declarat el. Potrivit lui Orban, nu există "garanţii că va fi un guvern democratic" la Kiev, în pofida alegerilor prezidenţiale din 25 mai. Potrivit lui, "nu avem doar o problemă rusă, ci şi o problemă ucraineană".

Donald Tusk a ridicat tonul ca răspuns. "Problema nu este naţionalismul ucrainean, ci politica agresivă rusă", a subliniat el. "Aş fi foarte prudent în faţa unor astfel de declaraţii care, conştient sau nu, alimentează propaganda rusă". Liderul polonez a avertizat împotriva "ipocriziei" care ameninţă europenii. "Vedem că sursa crizei este politica agresivă a Rusiei în această parte a lumii, nu numai în Ucraina, ci şi în Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud; şi totuşi se preferă să se vorbească despre probleme ale Ucrainei, ca şi cum ea ar fi responsabilă de criză, nu Rusia", a adăugat el.

Tusk vrea o prezenţă "mult mai semnificativă" a NATO în Europa şi în particular în ţările frontaliere, ţinta unei potenţiale ingerinţe ruse. Orban a avertizat asupra "enormei lovituri aduse competitivităţii europene" dacă se abandonează ideea unei cooperări cu Rusia. În timp ce Tusk vorbeşte despre "cumpărări grupate" ale UE în materie energetică, Orban a calificat drept "eroare istorică" abandonarea proiectului de gazoduct Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană şi de care ar fi profitat Europa Centrală. El a justificat în acest fel angajamentul Ungariei în proiectul rus South Stream.

Orban a explicat că ţara sa nu poate rămâne dependentă de situaţia politică în Ucraina. Incapabil să îşi plătească facturile faţă de Moscova înainte de livrare, Kievul riscă să preleveze gaz din conducta ce tranzitează teritoriul său şi destinat clienţilor din centrul Europei. De aici şi necesitatea găsirii unor căi alternative de livrare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici