Doar o treime dintre alegătorii din estul Ucrainei sunt dispuşi să voteze la scrutinul prezidenţial

Doar o treime dintre alegătorii din estul rusofon al Ucrainei, devastat de o insurgenţă separatistă sunt dispuşi să participe la alegerile prezidenţiale din 25 mai, potrivit unui sondaj publicat joi, care îl plasează pe prooccidentalul Petro Poroşenko în poziţia de mare favorit.

322 afișări
Imaginea articolului Doar o treime dintre alegătorii din estul Ucrainei sunt dispuşi să voteze la scrutinul prezidenţial

Doar o treime dintre alegătorii din estul Ucrainei sunt dispuşi să voteze la scrutinul prezidenţial (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Din nefericire, situaţia este de aşa natură în prezent că doar 36 la sută dintre alegători sunt pregătiţi să meargă la urne", a declarat pentru AFP Valeri Hmelko, directorul institutului de sociologie Kmis comentând ultimul sondaj realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.022 de persoane.

Potrivit acestei anchete, 32,2 la sută dintre persoanele intervievate nu vor participa la vot, iar 31,5 la sută "nu ştiu pentru cine să voteze" şi vor boicota cel mai probabil scrutinul, potrivit lui Hmelko.

La ultimele alegeri prezidenţiale din 2010, câştigate de prorusul Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în februarie, rata de participare în regiunile Lugansk şi Doneţk a fost de peste 70 la sută.

Favoritul cursei este regele ciocolatei, miliardarul Petro Poroşenko, cel care a susţinut făţiş contestarea proeuropeană de la Kiev ce a condus la îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici (33,7 la sută), urmat de Iulia Timoşenko, una dintre figurile proeminente ale "revoluţiei portocalii" prooccidentale din 2004 (5,9 la sută). Prorusul Serghei Tighipko se află pe locul al treilea, cu 4,1 la sută.

Două regiuni din est, Doneţk şi Lugansk, sunt în mare parte controlate de peste o lună de insurgenţi proruşi înarmaţi, care au decretat în această săptămână "suveranitatea" acestor teritorii după un referendum privind independenţa, considerat ilegal de Kiev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici