Documente declasificate de CIA: Spionul evreu Jonathan Pollard oferea informaţii despre ţările arabe

Spionul evreu american Jonathan Pollard, condamnat la închisoare pe viaţă în Statele Unite pentru spionaj în profitul Israelului, a declarat că furniza în special informaţii despre ţările arabe şi nu despre ţara sa, potrivit unor documente declasificate de CIA.

722 afișări
Imaginea articolului Documente declasificate de CIA: Spionul evreu Jonathan Pollard oferea informaţii despre ţările arabe

Documente declasificate de CIA: Spionul evreu Jonathan Pollard oferea informaţii despre ţările arabe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentele publicate vineri oferă o imagine mai completă a fostului analist al marinei americane, evidenţiind problemele sale financiare sau comportamentul său cam excentric. De exemplu, a afirmat într-o zi că Armata Republicană Irlandeză (IRA) i-a răpit soţia.

Pollard a fost arestat în 1985 atunci când încerca să se refugieze la ambasada Israelului de la Washington. El a fost condamnat în 1987 la închisoare pe viaţă în Statele Unite pentru că a transmis Israelului mii de documente secrete privind activităţi de spionaj americane în lumea arabă din mai 1984, până la arestarea sa, în noiembrie 1985.

Potrivit documentelor declasificate de CIA, spionul a explicat anchetatorilor că în acel moment misiunea sa consta în a căuta informaţii privind programele nucleare arabe sau pakistaneze.

De asemenea, Pollard a furnizat informaţii despre cartierul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) care ar fi ajutat Israelul să planifice raidul aerian din 1985.

În plus, Pollard afirmă în documente că Israelul "nu a cerut şi nici nu a primit" din partea sa informaţii privind "unele dintre informaţiile cele mai sensibile ale securităţii naţionale a Statelor Unite". "Israelienii nu şi-au exprimat niciodată interesul privind activităţile, proiectele, capacităţile sau echipamentul armatei americane", a precizat el.

Documentele au fost publicate de către Arhivele Securităţii Naţionale de la Universitatea George Washington.

Jonathan Pollard a primit cetăţenia israeliană în 1995, înainte de a fi oficial recunoscut de către statul evreu ca unul dintre spionii săi. De atunci, numeroasele eforturi ale Israelului de a obţine eliberarea sa s-au lovit de refuzul Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici