Documente secrete despre războiul din Afganistan, publicate de presa internaţională - VIDEO

Statele Unite au condamnat cu fermitate, duminică, publicarea unor documente confidenţiale despre presupuse legături între serviciile secrete pakistaneze şi insurgenţii afgani, într-un comunicat dat publicităţii de Casa Albă.

518 afișări
Imaginea articolului Documente secrete despre războiul din Afganistan, publicate de presa internaţională - VIDEO

Documente secrete despre războiul din Afganistan, publicate de presa internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului New York Times, care a publicat duminică, alături de alte două publicaţii, documente difuzate de Wikileaks, acestea "ar sugera că Pakistanul, în mod oficial un aliat al Statelor Unite, permite membrilor serviciului său de informaţii să antreneze, în mod direct, talibani".

Caracterizând întâlnirile drept "şedinţe de strategie secretă", cotidianul american afirmă că aceştia "organizau reţele de grupuri insurgente care luptă împotriva militarilor americani în Afganistan şi chiar organizează comploturi vizând asasinarea unor lideri afgani".

TITLURILE ZILEI

New York Times afirmă că publicaţia britanică The Guardian şi săptămânalul german Der Spiegel au primit, de asemenea, în urmă cu câteva săptămâni, documentele obţinute de Wikileaks, care publică frecvent informaţii confidenţiale.

Sursa acestor scurgeri de informaţii nu a fost identificată.

Cele trei publicaţii au acceptat să publice duminică aceste informaţii, sintetizate din 92.000 de documente "utilizate de ofiţeri din cadrul Pentagonului şi de trupe de pe teren", deoarece urmeau să fie difuzate pe Internet.

"Majoritatea rapoartelor sunt rapoarte de rutină, chiar banale, dar multe dintre ele au un caracter percutant asupra acestui război care durează de aproximativ nouă ani", relevă New York Times.

The Guardian afirmă că documentele, care relevă numărul în creştere de civili ucişi de forţele de coaliţie şi de talibani "dau o imagine devastatoare războiului, (considerat) o stare de eşec în Afganistan".

WikiLeaks susţine că are obiectivul prezentării acţiunilor "contrare principiilor etice"

Site-ul WikiLeaks.org, care duminică a postat zeci de mii de documente militare clasificate despre conflictul afgan, afirmă că obiectivul este prezentarea unor "acţiuni contrare principiilor etice", informează New York Times.

"Credem că transparenţa activităţilor guvernamentale conduce la reducerea corupţiei, la o mai bună guvernare şi la democraţii mai puternice. Toate guvernele pot beneficia de pe urma supravegherii mai atente, precum şi popoarele", a comunicat WikiLeaks.org.

Fondatorul site-ului, Julian Assange, a declarat că documentele publicate vor evidenţia violenţe mult mai intense comise în Afganistan decât cele prezentate până acum. "Nu vom prezenta doar incidente foarte grave, ci o gamă largă de evenimente, de la moartea unor copii la operaţiuni majore soldate cu sute de morţi", explică Assange.

Criticii susţin că publicarea unor astfel de documente ar putea pune în pericol operaţiunile militare din Afganistan, încălcând şi drepturile la viaţă privată ale unor persoane.

Steven Aftergood, un expert de la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă americani, a acuzat WikiLeaks de "vandalism informaţional".

SUA condamnă publicarea documentelor

"Statele Unite condamnă cu fermitate publicarea de informaţii confidenţiale, de către persoane şi organizaţii, care ar putea pune în pericol viaţa americanilor şi a aliaţilor noştri şi ameninţa securitatea naţională", declară consilierul pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Barack Obama, generalul James Jones, într-un comunicat.

"Wikileaks (un site de resurse şi analiză politică) nu a încercat să ne contacteze în legătură cu aceste documente, Statele Unite aflând din presă despre difuzarea acestor documente (confidenţiale)", precizează James Jones.

"Aceste scurgeri de informaţii nu vor avea consecinţe asupra angajamentului nostru în curs, vizând să consolideze alianţa noastră cu Afganistanul şi Pakistanul, să-i înfrângă pe inamicii noştri comuni şi să susţină aspiraţiile afganilor şi pakistanezilor", a dat el asigurări.

Generalul James Jones, care nu a confirmat şi nici nu a dezminţit veridicitatea acestor documente, a subliniat că ele se referă la o "perioadă cuprinsă între ianuarie 2004 şi decembrie 2009" şi că, la 1 decembrie 2009, preşedintele Barack Obama a "anunţat o nouă strategie" în Afganistan.

Ambasadorul pakistanez condamnă publicarea documentelor

Ambasadorul Pakistanului în Statele Unite a considerat ca "iresponsabilă" publicarea acestor documente confidenţiale şi a confirmat că ţara sa este deplin angajată în lupta împotriva insurgenţilor islamişti. Într-un comunicat, Husain Haqqani a apreciat că aceste documente ar conţine informnaţii inexacte, adăugând că ele "nu reflectă realitatea de pe teren".

"Statele Unite, Afganistanul şi Pakistanul sunt parteneri strategici şi încearcă împreună să înfrângă, militar şi politic, al-Qaida şi aliaţii săi talibani", a declarat ambasadorul.

"Aceste rapoarte nu reflectă nimic altceva decât comentarii, emanând de la o singură sursă, şi zvonuri, abundente de o parte şi de alta a frontierei (Pakistanului cu Afganistanul) şi care s-au dovedit false, în urma unui examen aprofundat", a continuat el.

Un oficial american a apreciat, sub protecţia anonimatului, că nu este "surprinzător că există îngrijorări cu privire la ISI" (serviciile de informaţii pakistaneze). Acesta este motivul pentru care, a adăugat el, "preşedintele a ordonat o reexaminare a politicii (duse în Afganistan) şi o schimbare de strategie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici