Doi americani care erau ţinuţi ostatici de rebelii Houthi în Yemen au fost eliberaţi

Doi ostatici americani, care erau deţinuţi de rebelii Houthi în Yemen, au fost eliberaţi şi se află în Oman, a anunţat Casa Albă duminică, transmite CNN.

164 afișări
Imaginea articolului Doi americani care erau ţinuţi ostatici de rebelii Houthi în Yemen au fost eliberaţi

Doi americani care erau ţinuţi ostatici de rebelii Houthi în Yemen au fost eliberaţi

Cei doi americani au fost transportaţi la Muscat cu un avion guvernamental din Oman şi au fost întâmpinaţi de personalul consular al SUA.

Un al treilea american despre care se credea că este ţinut ostatic de rebelii Houthi nu a fost eliberat şi nu se ştie clar cine îl deţine, a precizat un oficial din cadrul administraţiei SUA.

Anterior, un diplomat din capitala Yemenului, Sanaa, anunţase că şase ostatici străini - trei americani, doi saudiţi şi un britanic - au fost eliberaţi şi vor fi transportaţi în Oman.

Unul dintre americanii eliberaţi este Scott Darden, un angajat în vârstă de 45 de ani al companiei Transoceanic Development, cu sediul în New Orleans, care a fost luat ostatic de rebelii Houthi în martie, la Sanaa. Celălalt american eliberat este Sam Farran. Cei doi au fost capturaţi în timp ce încercau să părăsească Yemenul, după izbucnirea revoltei.

Eliberarea lor a fost negociată de Oman, a declarat oficialul din cadrul administraţiei americane, în contextul eforturilor diplomatice de a pune capăt războiului de peste şase luni care s-a soldat cu aproape 5.000 de morţi, inclusiv 2.000 de civili, potrivit ONU.

Rebelii şiiţi Houthi, susţinuţi de Iran, au atacat palatul prezidenţial din Sanaa în ianuarie, determinându-l pe preşedintele Abdu Rabu Mansour Hadi să plece în exil în Arabia Saudită.

Administraţia SUA şi alte state occidentale şi-au retras personalul diplomatic din Sanaa în februarie, iar forţele speciale americane au părăsit ţara în martie. În aceeaşi lună, o coaliţie condusă de saudiţi a lansat raiduri aeriene împotriva rebelilor Houthi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici