Doi dintre avocaţii părţilor civile au renunţat la pretenţiile financiare de la fostul director FMI. Procurorul cere achitarea lui Dominique Strauss-Kahn

Doi dintre avocaţii părţilor civile au anunţat luni că abandonează cererile de despăgubire care-l vizează pe fostul director general al FMI în cadrul "procesului Carlton", în care Dominique Strauss-Kahn este acuzat de proxenetism în formă agravată, relatează cotidianul economic Les Échos online.

146 afișări
Imaginea articolului Doi dintre avocaţii părţilor civile au renunţat la pretenţiile financiare de la fostul director FMI. Procurorul cere achitarea lui Dominique Strauss-Kahn

Doi dintre avocaţii părţilor civile au renunţat la pretenţiile financiare de la fostul director FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ca şi cum umbra impozantă a principalului inculpat ar fi reuşit să ascundă, pentru o vreme, adevăratul proces care ar fi trebuit să aibă loc - al prostituţiei banale, tragice şi tulburătoare a acestor femei împinse de greutăţi să-şi vândă corpul şi sufletul unei bande de notabili de provincie libertini", comentează publicaţia economico-financiară franceză.

Însă, Emmanuel Daoud, avocatul asociaţiei "Mouvement du Nid", care luptă împotriva cauzelor şi consecinţelor prostituţiei, recunoaşte că este un proces "ieşit din comun prin distribuţie, dar teribil de obişnuit prin obiectul său".

Avocatul se declară sigur că "va exista un înainte şi după", subliniind că asociaţia "a pariat pe faptul că acest proces va fi o operă de salubritate publică". "Iar pariul a fost câştigat", în opinia sa.

Ca dovadă, el citează faptul că Senatul a anunţat că va dezbate pe 30 şi 31 martie, o propunere de lege care incriminează clienţii prostituatelor.

Dar dacă Dominique Strauss-Kahn nu mai este principalul inculpat în termenii justiţiei, el rămâne principalul inculpat în pledoarii. Avocaţii părţilor civile sunt cu atât mai duri, cu cât ştiu că nu pot face nimic pe fond, că acuzaţiile la adresa lui DSK nu mai ţin. Ei doresc ca el să nu scape aşa uşor.

Astfel, Emmanuel Daoud l-a prezentat pe DSK ca pe un "Sardanapal al timpurilor moderne, cu curtea sa de servitori devotaţi", referndu-se la personajul unei drame a lordului Byron, un rege legendar din oraşul asirian Ninive care, când vede că este îndepărtat de la putere printr-un complot, se aruncă în flăcări împreună cu o sclavă favorită.

Avocatul îi reproşează "profesorului asociat de economie, directorul FMI, (că ignora) că anumite femei erau prostituate? Era atât de naiv, atât de credul? Nu-şi lua nicio măsură de precauţie atunci când era consumat de obsesia faţă de sex. Cu privire la eventuala achitare pentru fapte de proxenetism care-i sunt reproşate, vă veţi face datoria ca judecător, dar mulţi dintre noi nu vom fi înşelaţi", a pledat el.

Gilles Maton, care reprezintă patru prostituate, nu doreşte nici el să fie un credul şi a recurs şi el, scrie cotidianul, la referinţe mitologice. "Când l-am văzut intrând pe Dominique Strauss-Kahn, în prima zi de proces, am avut un fel de viziune. Cea a desenelor erotice ale lui Picasso, în care reprezintă Minotaurul. Era atotputernicia în stare brută", a pledat avocatul.

De asemenea, el l-a prezentat pe DSK ca pe un bărbat pentru care "compasiunea este calculată". "Nu am auzit nimic sincer. (Doar) viclenie, abilitate", a subliniat avocatul.

Dominique Strauss-Kahn, acuzat că a fost principalul beneficiar al unor "petreceri libertine" care s-au desfăşurat la Lille, Washington sau Paris, urmează să afle marţi rechizitoriul parchetului.

Potrivit judecătorilor de instrucţie, el era "pivotul central" şi "beneficiarul, uneori exclusiv, al întâlnirilor sexuale", motiv pentru care a fost inculpat la 26 martie 2012 pentru "proxenetism în formă agravată comis în bandă organizată", deşi termenul "bandă organizată" a fost înlăturat ulterior. El riscă 10 ani de închisoare şi o amendă de 1,5 milioane de euro.

Procurorul cere achitarea lui Dominique Strauss-Kahn în procesul de proxenetism din Lille

 

Procurorul a cerut, marţi, achitarea fostului director al Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn pentru acuzaţiile de proxenetism în procesul Carlton, relatează Sky News.

Apelul procurorului Frederic Fevre intervine după ce două foste prostituate au renunţat la acţiunile civile împotriva lui Strauss-Kahn.

"Nici ancheta judiciară şi nici audierea" nu au dovedit că Strauss-Kahn este vinovat de procurarea de prostituate pentru partidele de sex la care a participat la Paris, Bruxelles şi Washington, a declarat Fevre.

Pe toată durata procesului din oraşul francez Lille, Strauss-Kahn a susţinut că nu a ştiut că femeile care participau la petreceri erau prostituate. El a negat, de asemenea, că ar fi organizat astfel de petreceri.

Procesul urmează să se încheie în această săptămână, dar verdictul nu este aşteptat imediat.

Fevre a cerut un an de închisoare pentru unul dintre ceilalţi 13 acuzaţi în acest caz - Dominique Alderweireld, deţinătorul unui bordel - şi pedepse cu suspendare şi amenzi pentru grupul de prieteni acuzat de conducerea unei reţele de prostituţie.

"Aceasta nu este o reţea mafiotă destructurată", ci un grup de prieteni care încerca să "satisfacă egouri, ambiţii şi, destul de simplu, dorinţe fizice", a declarat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici